Iran
0

Poziv Rusiji da ispoštuje dogovor o prodaji raketa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija bi trebalo da ispoštuje ugovor o prodaji Iranu raketnih sistema S-300 za odbranu, izjavio je iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi.
  • U vezi kupovine S-300, imamo ugovor s Rusijom i smatram da Rusiji ne bi odgovaralo da je svijet smatra za nesigurnog partnera, rekao je Vahidi, kako je u četvrtak objavio list "Sijasat-e Rose".

On je dodao da Moskva ne bi trebalo da dopusti da na nju utiču "cionisti" i kako se nada da će ovo pitanje biti riješeno u što kraćem roku, prenosi Reuters.

Rakete koje je Rusija trebalo da dostavi Iranu mogu da obore krstareće rakete i avione, da pogode metu na 150 kilometara udaljenosti i da dostignu brzinu od više od dva kilometra u sekundi. Montirane su na vozilima.

Izrael, za koji se vjeruje da jedini na Bliskom istoku posjeduje atomsko oružje, nagovijestio je da bi mogao da napadne Iran kako bi spriječio proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran je na to odgovorio prijetnjom da će se za bilo kakav napad osvetiti lansiranjem raketa srednjeg dometa na Izrael. Izrael smatra da bi ruske rakete S-300, na Zapadu poznate kao SA-20, mogle da budu korištene za odbranu iranskih nuklearnih postrojenja od mogućih vazdušnih napada.

Reuters podsjeća da je Rusija pod pritiskom Zapada kako bi se distancirala od Irana. Američka državna tajnica Hillary Clinton prošlog je meseca pohvalila Rusiju zato što nije prodala oružje Iranu s kojim su SAD i Zapad u sukobu zbog njegovog nuklearnog programa. Dok zapadne zemlje kažu da je cilj tog programa proizvodnja atomskog oružja, Teheran tvrdi da ga razvija isključivo u mirnodopske svrhe.