SAD
0

Poziv na uspostavljanje mira u Kirgistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države pozvale su na "brzo uspostavljanje mira" na jugu Kirgistana i podržale napore UN-a i OSCE-a za zaustavljanje etničkih sukoba u toj zemlji.

Prema današnjih podacima, u Kirgistanu je poginulo najmanje 80 osoba, a više od hiljadu je ranjeno.

"SAD pažljivo prate situaciju u Kirgistanu i pozivaju na brzo uspostavljanje mira i javnog reda u gradu Ošu i drugim mjestima u kojima je u toku etničko nasilje", navodi se u saopćenju State Departmenta izdatom u subotu navečer.

Washington podržava zajedničke napore UN-a i OSCE-a u cilju uspostavljanja mira i reda, kao i za osiguravanje humanitarne pomoći žrtvama" u toj centralnoazijskoj zemlji, dodaje se u saopćenju, prenose u nedjelju agencije.

OSCE, čije se kancelarije nalaze u prijestonici Biškeku i u drugom po veličnini gradu Ošu, u subotu je poručio vlastima Kirgistana da je spreman da pomogne u rješavanju krize.

Stabilnost u Kirgistanu veoma je važna Washingtonu jer se u blizini Biškeka nalazi američka vojna baza, od suštinske važnosti za raspoređivanje trupa SAD-a u Afganistanu.

Krvavo nasilje između većinskih Krigiza i manjinskih Uzbeka traje već nekoliko dana u Ošu i njegovoj okolini, na granici prema Uzbekistanu.