{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na "međunarodni dogovor" u borbi protiv terorizma

F
FENA
18.7.2008. u 20:03
0
0
Poziv na "međunarodni dogovor" u borbi protiv terorizma
0
Poziv na "međunarodni dogovor" u borbi protiv terorizma
Foto: AP
Predstavnici velikih religija pozvali su u petak na "međunarodni dogovor" u borbi protiv terorizma, koji predstavlja "prepreku za čovječanstvo", rečeno je zadnjeg dana međunarodne konferencije o dijalogu među religijama, koji je održan na inicijativu Saudijske Arabije.
"Konferencija je pažljivo analizirala proces dijaloga i njegove prepreke, kao i katastrofe koje pogađaju čovječanstvo.. te primijetila da je terorizam jedan od najozbiljnijih prepreka s kojima se treba suočiti dijalogom i suživotom", navodi se u završnom saopćenju konferencije, koja se od srijede održava u Madridu.

Terorizam je univerzalan fenomen koji se mora ozbiljno pobijediti, pravedno i odgovorno, zahvaljujući zajedničkim međunarodnim naporima, a da bi se on definirao potreban je "međunarodna suglasnost", navodi se u saopćenju koje je pročitao Abdul Rahman Al-Zaid, zamjenik generalnog sekretara Svjetske islamske lige, muslimanske organizacije sa sjedištem u Meki, koja je organizirala sastanak, javio je AFP.

Ova konferencija organizirana je na inicijativu saudijskoga kralja Abdullaha, na čelu jedne ultrakonzervativne monarhije.

Kralj Abdullah otvorio je u srijedu ovaj susret, koji je okupio oko 200 osoba, među kojima predstavnike tri glavne religije, kršćanstvo, katoličanstvo i islam ali i judaizam i budizam, pozivajući na "konstruktivan dijalog za otvaranje nove strane u pomirenju nakon toliko svađa među religijama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: