{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv Kini da zatvori "tajne zatvore"

F
12.11.2009. u 10:40
0
1
Poziv Kini da zatvori "tajne zatvore"
0
Poziv Kini da zatvori "tajne zatvore"
Foto: AFP/File
Organizacija Human Rights Watch (HRW) zatražila je u četvrtak od Kine da zatvori "tajne zatvore", osudivši sistematska kršenja ljudskih prava u mjestima gdje građani mogu ostajati u zatvoru mjesecima bez ikakve legalne procedure.
- Postojanje tajnih zatvora u srcu Pekinga izlaže ruglu izjave kineske vlade o poboljšanju ljudskih prava i poštivanju zakona, kazala je Sophie Richardson, jedna od azijskih nevladinih zvaničnica .

- Vlada bi trebalo da djeluje brzo na zatvaranju takvih mjesta, da otvori istragu o onima koji upravljaju zatvorima i pruže pomoć
žrtvama takvih zatvora, dodala je ona.

U jednom izvještaju koji je objavljen u četvrtak, HRW precizira da se ovi zatvori, čije postojanje negiraju kineske vlasti, nalaze u državnim hotelima, bolnicama i psihatrijskim centrima, prenosi AFP.

Vodeći računa o jednoj istrazi vođenoj na terenu u aprilu i maju ove godine u Pekingu i drugim gradovima, organizacija navodi da su osobe koje su se nalazile po ovim "tajnim zatvorima", žrtve raznih nepravdi i zlostavljanja.

Sisitem žalbe, naslijeđen iz carskog doba, omogućava ljudima iz pokrajina da se obrate "centru" i da dođu u Peking kod specijalne administracije, ako smatraju da su žrtve nepravde.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang negirao je u četvrtak postojanje takvih mjesta.

- Mogu vam zasigurno reći da u Kini ne postoje tajni zatvori. Ako ljudi nisu zadovoljni radom vlade, oni se mogu žaliti na nepravdu legalnim putem a mjerodavne vlasti će razmotriti te slučajeve prema zakonu kako bi zaštitili prava i interese naroda, kazao je on novinarima.

Prema očevicima, čiji su iskazi navedeni u izvještaju HRW-a, čuvari tajnih zatvora pribjegavali su nasilju i maltretiranju, odbijali su da zatvorenicima daju hranu i ljekove a često im nisu dozvoljavali da spavaju.

Dvije trećine bivših zatvorenika, koje je ispitao HRW, izjavili su da su bili žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja.

U zatvorima je bilo i maloljetnih osoba, navodi HRW.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: