Svijet
0

Poziv Evropskog parlamenta Crnoj Gori da sarađuje u istrazi

FENA
Vladajuća Demokratska partija socijalista saopćila je danas da u potpunosti prihvata i smatra dobronamjernim poziv Evropskog parlamenta crnogorskoj vladi i pravosuđu "da pruže svu neophodnu pomoć i sarađuju s italijanskim pravosudnim vlastima u vezi sa zaključivanjem istrage o organiziranom kriminalu i švercu cigareta" u Crnoj Gori.

"Poziv svakako prihvaćamo i smatramo ga dobronamjernim, a mislim i da je bio izlišan ako sagledamo spremnost crnogorskih institucija da sarađuju sa svim organima iz okruženja i zemalja Evropske unije", kazao je portparol DPS-a Rajko Kovačević.

U rezoluciji koju je Evropski parlament jučer usvojio u Strasbourgu, pored poziva crnogorskim organima na punu saradnju u istrazi o švercu cigareta, konstatira se da su njome obuhvaćeni neki istaknuti crnogorski političari i naglašava da nakon zaključivanja istrage može da uslijedi međunarodni nalog za njihovo hapšenje.

U dokumentu se, kako prenose crnogorski mediji, navodi da se među tim političarima nalaze sadašnji šef DPS-a a bivši predsjednik i premijer Milo Đukanović i nekadašnji ministar finansija a sadašnji predsjednik Savjeta revizorske institucije Miroslav Ivanišević.

Italijanski tužioci iz Barija Eugenija Pontasulja i Đuzepe Šelzi završili su krajem prošlog juna istragu koja Đukanovića tereti da je bio vođa mafijaškog udruženja koje su činili i članovi mafije iz oblasti Pulja, kao i dvojica biznismena sa švicarskim državljanstvom, Franko dela Tore i Đerardo Kuomo.

Prema navodima tužilaštva u Bariju, za pranje para od šverca cigareta je bio zadužen kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, koji je u švicarsku banku uplaćivao novac koji je zatim prebacivan u Crnu Goru, a odatle na Kipar u tri privatna aviona.

Jedan od tih aviona navodno je kupljen novcem dobijenim od "poreza na tranzit" kroz Crnu Goru, koji je crnogorska vlada u tom periodu uvela krijumčarima.

Italijanska novinska agencija ANSA objavila je ljetos da je na računu broj 03854109703948 u Kiparskoj banci otkriveno 500 miliona eura od šverca duhana, a taj novac je, navodno, koritćen za investiranja u Crnoj Gori, prenio je Tanjug.

Pozivajući se na optužnicu, ANSA je prenijela da se spominje i suma od dodatnih 100 miliona eura prikupljenih od 1997. do 2000. od krijumčarenja cigareta, što je takoder plasirano za investicije u Crnoj Gori.