Sastanak članica G-8
0

Poziv da se odgovori na rast cijena hrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski čelnici na samitu Grupe osam pozvali su u utorak u Japanu da se poduzme hitna akcija kao odgovor na globalni rast cijena hrane.

Oni su izrazili zabirnutost da bi visoke cijene hrane mogle milione ljG-8 poziva da se odgovori na rast cijena hraneudi širom svijeta gurnuti u siromaštvo i uputili poziv da se odmah osigura pomoć najugroženijima, navodeći da bi zemlje s viškom hrane trebalo pružiti tu pomoć.

Predstavnici Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) ranije su tokom samita ponovili da teže ispunjenju ranije postavljenog cilja - da emisija štetnih plinova bude prepolovljena do 2050. godine.

Naglašava se, međutim, da se to može postići isključivo ako se velike ekonomije, poput Kine i Indije, također posvete ispunjenju tog cilja. Predstavnici Pekinga i New Delhija će se samitu Grupe 8 pridružiti danas.

Japanski premijer je najavio da će na čelnike G-8 izvršiti pritisak kako bi ih privolio na saradnju.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da se na tome sporazumu "može dalje graditi": "To je napredak, mada ne i stoprocentni uspjeh. Nismo se u potpunosti dogovorili o usaglašavanju ciljeva. Ako SAD ne napravi veliki korak naprijed, nećemo moći postići sporazum, jer je to najveća ekonomija na svijetu", rekao je on.

Philip Clap, iz organizacije PEW, tvrdi kako je ključno da se Sjedinjene Države čvrsto obavežu da će smanjiti svoju emisiju štetnih plinova.

"Nije realno da se ovdje pregovara o tim ozbiljnim brojkama sve dok se SAD jasno ne obaveže da će se angažirati u postizanju obavezujućeg sporazuma o srednjoročnim ciljevima, do 2020. godine. To bi omogućilo i zemljama u razvoju da prihvate dugoročne, globalne ciljeve", rekao je jedan od boraca za zaštitu životne sredine Philip Clap za BBC.

Pet zemalja s najbrže rastućom privredom na svijetu također je u utorak saopćilo da vodeće industrijske sile na planeti moraju uraditi više na planu borbe protiv klimatskih promjena.

Meksiko, Brazil, Kina, Indija i Južna Afrika u saopćenju objavljenom neposredno prije nego što se priključe samitu G-8 u Japanu pozvale su najrazvijenije zemlje da do 2050. godine emisiju štetnih plinova smanje za više od 80 posto.

Čelnici najvećih zemalja svijeta s većinskim muslimanskim stanovništvom, koji u Maleziji održavaju samit uporedo sa samitom G-8, upozorili su da je neophodna hitna akcija kako bi se odgovorilo na globalni rast cijena hrane i goriva.

Oni su uputili apel da se u svijetu poveća proizvodnja hrane i nafte, kao i da se preispita korištenje obradivog zamljišta za uzgajanje kultura od kojih se pravi biogorivo.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono izjavio je da su zemlje u razvoju teško pogođene naglim rastom cijene goriva.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi istovremeno je upozorio da bi kriza hrane u mnogim zemljama mogla doveati do nemira i političke nestabilnosti.