Ministri EU
0

Poziv da Jerusalem bude glavni grad dvije države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova EU pozvaće Izrael i Palestince da riješe status Jerusalema kao budućeg glavnog grada dvije države, sudeći po nacrtu dokumenta koji će, kako se očekuje, u utorak biti odobren na sastanku u Bruxellesu.

Nacrt, do koga je došao Reuters, kritikuje Izrael zbog izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i ocijenjuje da se time prijeti dvodržavnom rješenju sukoba dva naroda.

Takođe se upućuje poziv Izraelu da okonča diskriminatorski odnos prema Palestincima.

Istovremeno se podsjeća da Vijeće Evrope nikada nije priznao aneksiju istočnog Jerusalema, koji je Izrael najprije okupirao u šestodnevom ratu 1967. zajedno sa Zapadnom obalom.

  • Da bi bilo istinskog mira mora se naći način da se riješi status Jerusalema kao budućeg glavnog grada dvije države, navedeno je u nacrtu dokumenta.

Izraelski zvaničnici su već unaprijed ispoljili zabrinutost zbog nagovještaja usvajanja takvog dokumenta s dugom listom kritika na račun Izraela jer smatraju da će Jerusalem ostati zauvijek nepodijeljen pod suverenitetom jevrejske države.

Oni tvrde da takav stav EU-a unaprijed određuje ishod mirovnih pregovora. Međutim, radi se zapravo o stavu koji je EU već usvojila i koji su diplomate tog bloka zemalja već prenosile i jednoj i drugoj strani.

U nacrtu dokumenta se Palestinci pozivaju da oslobode otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Pominje se i nedavna odluka Izraela da uvede desetomjesečni moratorijum na izgradnju novih domova za Jevreje u jevrejskim naseljima, uz opasku da je potrebno više akcije kako bi se strane vratile pregovorima.

Kritikuje se i izgradnja separacione barijere na okupiranoj teritoriji, rušenje palestinskih kuća i iseljavanje palestinskih porodica.

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat je u ponedjeljak pozvao EU da odbaci svaku buduću podijelu Svetog grada između Izraela i Palestinaca, upozorivši da će Evropljani tako izgubiti pravo da budu pošteni posrednik ako podrže novi "Berlinski zid".

  • Jerusalem mora ostati ujedinjen, naveo je Barkat u pismu novopostavljenom visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton.

Objasnio je da Jerusalem mora ostati otvoren za 3,4 milijardi ljudi svih vjera koje imaju sveta mjesta u tom gradu.

Izraelska vlada je već upozorila članice EU-a, javno i privatno, da moraju odbaciti prijedlog zemlje predsjedavajuće EU-om, Švedske, kojim se pooštrava podrška podijeli Jerusalem, nazvavši ga opasnom prijetnjom mirovnim naporima, prenosi Tanjug.