Benjamin Netanyahu
0

Poziv Abasu na obnovu mirovnih pregovora

SRNA
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se sastanu i obnove mirovne pregovore.

"Poručujem lideru Palestinske uprave da treba da se sastanemo kako bi postigli politički i ekonomski mir", rekao je Netanjahu na redovnom sastanku vlade.

Izraelski premijer ranije je pozvao Palestince na obnovu mirovnih pregovora koji su bili pokrenuti u novembru 2007. godine, ali su krajem decembra prošle godine prekinuti zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze.

Palestinci su saopštili da neće nastaviti pregovore ukoliko Izrael ne zamrzne sve aktivnosti oko naselja na Zapadnoj obali što je u sklopu sa zahtjevima SAD. Netanjahu je do sada odbijao da ispuni ovaj zahtjev.

Današnji sastanak izraelske Vlade održan je u gradu Biršeca, a ne u Jerusalemu kako bi se iskazala podrška izraelskog rukovodstva razvoju u pustinji Negev.

Od kako je stupio na dužnost izraelskog premijera 31. marta Netanjahu je telefonom razgovarao sa Abasom, ali se još nije sastao sa palestinskim liderom.