Svijet
0

Pozitivne reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Obami

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iz svijeta i dalje stižu reakcije čelnika na dodjelu Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami.
  • Dodjela nagrade predsjedniku Obami, vođi najveće vojne sile na svijetu, na početku njegova mandata odraz je nade koju je potaknuo diljem svijeta svojom vizijom svijeta bez nuklearnog naoružanja. Ova nagrada je ohrabrenje za angažiranje svih koji mogu pridonijeti sigurnijem svijetu, kaže se u čestitci koju je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso uputio Obami.

Sveta Stolica ocijenila je u petak da je to poticaj "nuklearnom razoružanju i miru u svijetu", rekao je predstojnik press ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

  • Nadamo se da će ta iznimno važna nagrada još više potaknuti ovo teško, ali temeljno zauzimanje za budućnost čovječanstva, zaključio je Lombardi.

  • Nagrada Obami potiče svijet da razmišlja o ostvarenju ciljeva koje je pred sebe postavio američki predsjednik, kazao je španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero koji se u utorak u Washingtonu treba sastati s Obamom.

Vođa Arapske lige Amr Musa bio je "iznimno zadovoljan" zbog dodjele Obami te ugledne međunarodne nagrade i izrazio je nadu da će ona potaknuti mirovni proces na Bliskom istoku.

Američki predsjednik zaslužuje tu nagradu, ocijenili su Iračani, nadajući se da će ispuniti svoje obećanje o povlačenju američkih trupa iz te zemlje.

Istog je mišljenja i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen koji je u svojoj poruci rekao da je Obama "također pokazao svoju snažnu predanost izgradnji mira i zaštiti ljudskih prava, pa i kroz Sjevernoatlantski savez. Tu je čast doista zaslužio", prenosi Hina.

Bivši predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990., poslao je Obami telegram u kojemu ga naziva "vrijednim novim članom naše porodice dobitnika Nobelove nagrade", prenijela je agencija Interfax.