Svijet
0

Pozdravljena spremnost SAD-a za preispitivanje raketnog štita

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je spremnost Sjedinjenih Američkih Država da preispitaju raspoređivanje odbrambenog antiraketnog štita u istočnoj Evropi.

Lavrov je za njemački "Spiegel" rekao da "nije previše kasno, mi možemo da sjednemo za pregovarački sto i procijenimo situaciju".

U intervjuu za njemački list koji će izaći u ponedjeljak, 16. februara, a čiji su dijelovi već objavljeni, Lavrov je rekao da Rusija želi da bliže sarađuje sa zapadom oko pogoršanja situacije u Afganistanu i pozdravio "signale" administracije američkog predsjednika Baracka Obame o Iranu, prenijela je agencija Reuters.

Američki državni podsekretar William Burns rekao je jučer u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks da je SAD spreman da se blisko konsultira s partnerima u Češkoj i Poljskoj oko postavljenja antiraketnog štita u tim zemljama, ali da je "svakako saslušao i razloge za zabrinutost koje Moskva ima u tom pogledu".

"Mi želimo da se konsultiramo sa partnerima u NATO-u i Rusijom kako bi vidjeli da li možemo da uspostavimo zajednički pristup raketnoj odbrani koja bi štitila sve nas", istakao je visoki američki diplomata i dodao da će administracija novog američkog predsjednika biti otvorena za nove oblike saradnje oko tih pitanja.