{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozdravljen napredak zemalja regije prema euroatlantskim integracijama

F
10.6.2008. u 14:32
0
0
Pozdravljen napredak zemalja regije prema euroatlantskim integracijama
0
Pozdravljen napredak zemalja regije prema euroatlantskim integracijama
Foto: Reuters
U tekstu usklađene zajedničke deklaracije koja će biti usvojena na godišnjem summitu EU-SAD, održanom u utorak na Brdu kod Kranja, Europska unija i Sjedinjene Države istaknule su privrženost daljnjoj stabilizaciji regije zapadnog Balkana i potporu uključivanja svih država u regiji u članstvo EU "kad ispune uvjete".
"U godini koja je od presudne važnosti za zapadni Balkan naglašavamo važnost europske i transatlantske perspektive kao bitnog elementa u promicanju stabilnosti i gospodarskog napretka za cijelu regiju", navodi se u zajedničkoj europsko-američkoj izjavi, koja pitanje uključivanja država u regiji u euroatlantske integracije ističe na samom početku izjave, u poglavlju koje se odnosi na "globalnu sigurnost, mir, ljudska prava i demokraciju".

U izjavi se pozdravlja obećanje EU-a da će u svoje članstvo uključiti sve države zapadnog Balkana čim ispune uvjete, kao i "nedavna odluka NATO saveza da proširi svoje članstvo na područje zapadnog Balkana".

U izjavi se također pozdravlja napredak u "integraciji u EU i NATO" koji su postigle "Hrvatska, Srbija, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, BiH i Crna Gora", te privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a sa Srbijom, kao važan korak u realizaciji europske perspektive te države na putu prema članstvu u EU.

Izjava pozdravlja odlučnost svih političkih snaga u Makedoniji da osiguraju konsenzus i aktivno nastave s uključivanjem u euroatlantske integracije, te skorašnje potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, a lideri u BiH pozivaju se da "ostanu privrženi održivim reformskim procesima".

U izjavi se govori i o Kosovu te ističe da EU i SAD "i dalje podržavaju stabilnost i sigurnost Kosova, te njegovu "regionalnu integraciju".

"Nastavit ćemo pomagati Kosovu u gospodarskom napretku i razvitku njegovih institucija", navodi se u izjavi, te podsjeća na privrženost kosovskih vlasti cilju "stabilnog, demokratskog i multietničkog društva".

Izjava također "odaje priznanje" angažmanu NATO saveza i OESS-a na Kosovu te se zauzima za mirni prijenos ovlasti s UNMIK-a na misiju EULEX.

"Surađivat ćemo na tome da se dovrši glatki prijelaz ovlasti s UNMIK-ove misije na cijelom području Kosova na EULEX u pogledu vladavine prava, što je od bitne važnosti za stabilnost Kosova. Europska unija pozdravlja sudjelovanje SAD-a u misiji Eulex", navodi se u izjavi u njenu dijelu koji se odnosi na područje zapadnog
Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: