Svijet
0

Požari u Evropi među najgorim u historiji

FENA
Evropska unija je upozorila da su šumski požari, koji su tokom jula zahvatili dijelove južne Evrope, bili među najgorima u historiji.

Evropska komisija je saopćla da, od kada se o tome bilježe podaci, u Evropi nikada u julu nije uništeno toliko šume kao ove godine, prenio je danas BBC.

Prema podacima Komisije, iako je sezona požara tek počela, vatrena stihija je već odnijela više od 3.300 kvadratnih kilometara šume, što je skoro isto koliko je izgorjelo tokom čitave prošle godine.

Ovog ljeta najteže su bile pogođene Grčka, Bugarska, Hrvatska i Italija, sa uništenih skoro 2.230 kvadratnih kilometara šume, navela je EU.

U Hrvatskoj je tokom jula zabilježeno čak 800 požara, što je više nego tokom bilo kog ljeta u posljednjih 10 godina.

Prema riječima predstavnika Evropske komisije, situacija je sada, zbog talasa velikih vrućina, najteža na Pirinejskom poluotoku, u Portugalu i Španiji, a posebno na španskim Kanarskim otocima uz zapadnu obalu Afrike. Vatrogasne službe na Kanarima, otocima Tenerife i Gran Kanaria, još se bore protiv dva velika požara, na kojima je vatra već progutala oko 20 posto šume, a hiljade ljudi je evakuirano iz svojih domova.