Danska
0

Požari nakon objavljivanja karikature poslanika Muhammeda

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Podmetanje niza požara proteklih dana u nekoliko gradova širom zemlje u jeku protesta zbog ponovnog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda "potpuno je neprihvatljivo", izjavio je u petak danski ministar pravde Lene Espersen.

Tokom sedmice automobili i kontejneri za smeće su paljeni u Kopenhagenu a u četvrtak uvečer je i nekoliko drugih gradova prijavilo slučajeve paljevine. Požar je podmetnut i u jednoj školi u predgrađu Kopenhagena, javila je agencija DPA.

Policija je saopćila da se šest mladića u petak treba pojaviti pred sudom zbog sumnje da su podmetali požare i činili druge zločine.

"Ovo je šokantno i zabrinjavajuće", rekao je Espersen danskoj agenciji Ricau misleći na požare i dodao kako postoje "drugi načini" da se izrazi nezadovoljstvo od gađanja policajaca kamenjem i podmetanja požara.

Sociolog na univerzitetu u Kopenhagenu Rene Karpanchof ne isključuje da postoji veza s nedavnim hapšenjima triju muškarca zbog planiranja ubistva danskog karikaturista Kurta Westergaarda (73).

Westergaard je autor sporne karikature na kojoj poslanik Muhammed umjesto turbana na glavi nosi bombu, koja je 2006. godine izazvala žestoke nemire muslimana širom svijeta a u srijedu je ponovo objavljena u glavnim danskim listovima.