Svijet
0

Požari na jugu Francuske ne jenjavaju

NINA
Vatrogasci se i danas bore s požarima koji su jučer zahvatili više oblasti na jugu Francuske.

Požar najžešće bijesni u okolini Tulona, gdje je jak vjetar jutros razbuktao vatru koja je spržila više od 200 hektara južne francuske obale.

Situacija je pogoršana kada je vatra zahvatila staro skladište strjeljiva iz Drugog svjetskog rata, koje je eksplodiralo, onemogućavajući vatrogascima da se približe.

Napori vatrogasaca su otežani i zbog nedostatka protupožarnih aviona, koji su prizemljeni dok se ne ustanovi razlog nesreće u kojoj su u ponedjeljak poginula dvojica pilota. Njihov avion se iz nepoznatih razloga srušio na Korzici tokom akcije gašenja požara.

Oko 4.000 vatrogasaca bori se s vatrom koja je uništila dodatnih 200 hektara u oblasti Marseja i Nice prije nego što je lokalizirana tokom prijepodneva.

Tokom akcije vatrogasaca, promet je bio zaustavljen između Marseillea i Nice, a oko 10.000 kućanstava je ostalo bez struje. Dodatnih 250 hektara uništeno je jučer nešto dublje na kopnu, ali je i ova vatra uspješno lokalizirana u jutrošnjoj akciji vatrogasaca.

Ukupno 3.200 turista i lokalnog stanovništva evakuirano je na jugu Francuske zbog ovih požara.

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy prisustvovao je danas sahrani dvojice pilota, inzistirajući da novi avioni neće poletjeti u pomoć vatrogascima dok se ne utvrdi uzrok pada njihove letjelice.

Ističući hrabrost i žrtvu spasilaca, Sarkozy je rekao da su “oni koji su podmetnuli ovu vatru kriminalci, ubojice i da moraju položiti račune”.

Ustanovljeno je da je požar djelo piromana, a ministar je zaprijetio da će oni koji odbiju otkriti počinitelje biti smatrani sudionicima.