Svijet
12

Požar uništio 28 kontejnera u Hamburgu, izbjeglice na vrijeme napustile skloništa

Klix.ba
Tridesetak izbjeglica su se samo čudom uspjele spasiti kada je požar iznenada izbio u izbjegličkom centru u predgrađu Hamburga u Njemačkoj.

Vatrogasci su o požaru obaviješteni u petak u 16:57 sati te su na mjesto događaja u distriktu Bergedorf u Hamburgu stigle ekipe kako bi obuzdale vatrenu stihiju. Vatrogascima je bilo potrebno i pojačanje s obzirom da su u opasnosti bili ljudski životi. Na mjestu požara su zatekli tridesetak ljudi koji su gledali kako hore njihova skloništa.

Pripadnici vatrogasne službe su uspjeli ugasiti požar, a ozbiljnije povrijeđenih nije bilo osim jedne osobe koja je hospitalizovana zbog udisanja dima. U požaru je izgorjelo ukupno 28 kontejnera, uništeno je oko 300 kvadratnih metara izbjegličkog centra.

Međutim, nakon požara se dvoji osobe vode kao nestale, ali vatrogasci nisu pronašli tijela, tako da se vjeruje da su još uvijek žive.

Uzrok požara zasad nije otkriven, no, njemačke vlasti su pokrenule istragu.

Očevici tvrde da su čuli eksploziju, a potom je izbio požar. Ukupno 37 izbjeglica koje su izgubile skloništa su smještene u druge centre u gradu.