Svijet
0

Požar u Turskoj konačno pod kontrolom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vatrogasci su konačno danas uspjeli staviti pod kontrolu ogromni šumski požar koji je uništio više hiljada hektara šume u turskoj provinciji Antaliji.

U požaru su poginule dvije osobe, stradala brojna stočna grla, uništeno je 60 kuća, škola, džamija i više desetina objekata na farmama, a šest sela je evakuirano.

"Požar je u potpunosti stavljen pod kontrolu", izjavio je Mustafa Kutulmuslu, zamjenik generalnog direktora za šumarstvo, javila je turska državna agencija Anadolija, i dodao da je "požar tako oštetio region kao da je pala atomska bomba", javio je Reuters.

U požaru koji je počeo 31. jula izgorjelo je najmanje 4.000 hektara šume.

Turski zvaničnici su i ranije tvrdili u par navrata da je požar stavljen pod kontrolu, ali je snažan vjetar ometao napore 2.000 vatrogasaca i desetak aviona da obuzdaju vatrenu stihiju.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan treba danas da posjeti Antaliju i pogođene oblasti.

Požar se bio suviše približio nizu historijskih lokacija smještenih duž mediteranske obale, među kojima i čuveni antički grčki amfiteatar u Aspendosu.

Antalija je čuvena po ostacima grčke civilizacije, a svake godine je posjeti sedam miliona turista, po čemu je vodeći region u Turskoj.