Krov se urušio
17

Požar u hostelu na Novom Zelandu: Šest mrtvih, jedanaest osoba se vodi kao nestalo

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje šest osoba je poginulo, a 11 se vodi kao nestalo nakon što je u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, došlo do požara u hostelu.

Hostel Loafers Lodge u Newtownu, na jugu Wellingtona, zapalio se u utorak nešto iza ponoći. Do zore su gornji spratovi zgrade bili ugljenisani.

Premijer Chris Hipkins je rekao da bi broj poginulih mogao biti i veći. Dodao je da je ovaj požar među najsmrtonosnijim požarima na Novom Zelandu u posljednjih 50 godina.

S obzirom da se krov zgrade urušio i da su njeni dijelovi vrlo nestabilni, vlasti su upozorile da će biti potrebno neko vrijeme da se sva tijela izvuku i identifikuju.

Kontrolor požara i hitnih intervencija Bruce Stubbs rekao je da su locirali tijela šest osoba, ali da ih još nisu uspjeli izvući.

Rekao je da su se dijelovi konstrukcije zgrade i veći dio njenog krova urušili, a službe hitne pomoći nisu bile u mogućnosti da pretraže cijelu zgradu.

Zbog stambene krize na Novom Zelandu sve veći broj beskućnika vlada dugoročno smješta u motele i hostele.

Loafers Lodge je nudio osnovne, pristupačne sobe sa zajedničkim dnevnim boravcima, kuhinjama i praonicama rublja za ljude širokog raspona godina. Neke su tamo postavile vladine agencije i smatrani su ranjivim kategorijama.

Drugi su bili radnici u smjenama ili medicinske sestre koje su radile u obližnjoj bolnici.

Dok vlasti još istražuju uzrok požara, kako se proširio, da li su se oglasili alarmi i da li je zgrada bila na odgovarajući način opremljena, postavljala su se pitanja o stambenoj krizi na Novom Zelandu, stanju njegove infrastrukture za hitne slučajeve i brizi za najugroženije.

Vatrogasci i Hitna pomoć rekli su da prskalice nisu postavljene na zgradu, te da još uvijek rade na utvrđivanju da li su se oglasili požarni alarmi.

Vlasti su saopćile da su 52 osobe izvedene iz zgrade nakon što je stigla dojava o požaru.