Grad Passaic
22

Požar u fabrici u New Jerseyju, vatrogasci ga ne uspijevaju staviti pod kontrolu

V. K.
U američkom gradu Passaic, država New Jersey, u noći s petka na subotu došlo je do velikog požara u centru za reciklažu otpada, a vatrogasci i nakon višesatne borbe s vatrenom stihijom nisu uspjeli požar dovesti pod kontrolu.

Prema navodima gradonačelnika Passaica Hectora Lore, prije samog požara, u krugu fabrike čulo se nekoliko eksplozija u dijelu u kojem se skladište rezervoari s benzinom, plastikom i drugim zapaljivim materijama.

Nakon eksplozije, požar se počeo širiti i drugim dijelovima pogona, a vatra je vrlo brzo zahvatila cijelu fabriku.

"Fabrika gori cijelu noć. Radi se o kompaniji koja se bavi reciklažom otpada i sve što možete zamisliti da se nalazi unutra pogodno je za požare", rekao je gradonačelnik Lora.

Požar u krugu fabrike gase vatrogasci iz 25 gradova, a veliki problem predstavljaju i niske temperature koje dodatno otežavaju posao umornim vatrogascima.

Prema zvaničnim informacijama, jedan vatrogasac je uslijed gašenja požara zadobio teže povrede, a više njih je zbog opekotina, hladnoće i umora upućeno u najbliže bolnice na oporavak.

Gradonačelnik Lora izjavio je kako je veći dio požara ugašen, ali isto tako izrazio je zabrinutost kako bi konačno gašenje moglo potrajati i nekoliko dana s obzirom da i dalje postoji rizik od novih eksplozija u dijelovima fabrike gdje vatra i dalje tinja.