{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Požar u blizini Černobila, povećana opasnost od širenja radijacije

29.4.2015. u 10:20
4
21
Požar u blizini Černobila, povećana opasnost od širenja radijacije
4
Nacionalna garda Ukrajine stavljena je u pripravnost i to nakon širenja požara do kojega je došlo u neposrednoj blizini nuklearnog postrojenja u Černobilu, kazao je danas Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.
"Požar u šumi u blizini elektrane sve je veći", objavio je on na svojoj Facebook stranici, prenosi Russia Today.

Ukrajinski premijer lično je posjetio i mjesto požara. Kazao je medijima kako je vatrena stihija pod kontrolom, iako je najveći požar od 1992. godine.

Požar je došao do samog postrojenja u kojem je 1986. godine došlo do najveće nuklearne katastrofe u historiji. Riječ je o najvećem požaru koji je pogodio Ukrajinu od 1992. godine.

Iako zvaničnici tvrde da je ugoroženo oko 400 hektara šume, aktivisti Greenpeacea Rusije tvrde da je ugroženo 10.000 hektara šume u ovom predjelu.

Prva opasnost dolazi od biljaka koje su upile radioaktivne stvari, upozoravaju ekolozi.

"Kada se dogodila katastrofa, drveće je apsorbiralo radioaktivne tvari, a ono bilje koje je izraslo poslije apsorbiralo ih je iz zagađenog tla. Kada takvo drveće i bilje izgara kao da opet imate Černobil. Radioaktivne tvari se oslobađaju izgaranjem i odlaze u zrak, a ljudi ih udišu", pojasnio je ekolog Christoper Busby.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: