Svijet
6

Požar u Australiji izvan kontrole, uništio grad Yarloop

Klix.ba
Veliki požar koji je uništio mali grad u Australiji i dalje je izvan kontrole, javlja BBC.

Troje ljudi se smatra nestalim nakon što je požar uništio 95 kuća u malom gradu Yarloopu u zapadnom dijelu Australije. Takozvani Waroona požar doseže visinu od čak 50 metara, a brže se širi zahvaljujući vjetru koji puše brzinom od 60 km/h.

Vatrena stihija je zahvatila površinu od 58.000 hektara, a na snazi su upozorenja za stanovništvo u Harveyju i okolnim mjestima. Neimenovani lokalni političar je za BBC rekao da bi ovo mogao biti kraj Yarloopa.

Komandant vatrogasaca Wayne Gregson je na konferenciji za medije rekao da je požar u Yarloopu prejak da bi se vatrogasci borili s njim iz blizine. Dosad su povrijeđena četiri vatrogasca, a jedan vatrogasni kamion je potpuno uništen.

Velika oluja zahvatila je grad Pinjarru na sjeveru zone zahvaćene požarom. Grom je pogodio evakuacijski centar u gradu, povrijeđen je jedan muškarac, a prekinuto je i snabdijevanje električnom energijom.

Stanovnici su rekli da su se pojavile "vatrene lopte", koje su uništavale sve pred sobom, a situaciju je znatno otežavao snažan vjetar.