Historijsko naslijeđe
2

Požar na Uskršnjem ostrvu trajno oštetio poznate Moai kipove

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Šumski požar koji je zahvatio dio Uskršnjeg otoka oštetio je neke od njegovih monumentalnih isklesanih kamenih figura, poznatih kao moai, saopćile su vlasti.

Požar je zahvatio nacionalni park Rapa Nui, 3500 km od zapadne obale Čilea, uzrokujući "nepopravljivu" štetu na arheološkom nalazištu.

"Više od 100 hektara je pogođeno u sektoru Rano Raraku koji uključuje močvare i moai sektor", objavio je nacionalni park u četvrtak na svojoj službenoj Facebook stranici.

Carolina Perez, podsekretarka za kulturnu baštinu, rekla je da je otok, koji se nalazi 3500 km od zapadne obale Čilea razran plamenom od ponedjeljka.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Rapa Nui ima više od 1000 kamenih kipova, divovskih glava za koje se vjeruje da su ih u 13. stoljeću prvi isklesali izvorni stanovnici otoka. Područje oko vulkana Rano Raraku, UNESCO-ve svjetske baštine, navodno je najviše pogođeno.

Procjenjuje se da se na tom području nalazi nekoliko stotina moaija, kao i u kamenolomu gdje se vadi kamen koji se koristi za klesanje skulptura.

Ariki Tepano, direktor zajednice Ma'u Henua zadužen za upravljanje i održavanje parka, opisao je štetu kao "nepopravljivu".

"Moaiji su potpuno pougljenjeni i možete vidjeti učinak vatre na njih", rekao je Tepano.

Gradonačelnik Uskršnjeg otoka, Pedro Edmunds Paoa, rekao je kako vjeruje da požar "nije nesretan slučaj", rekavši lokalnoj televiziji Radio Pauta da su "sve požare na Rapa Nuiju izazvala ljudska bića".

"Šteta uzrokovana požarom ne može se popraviti", dodao je Edmunds Paoa. "Pucanje originalnog i simboličnog kamena ne može se obnoviti, bez obzira koliko se milijuna eura ili dolara uložilo u to."

Istraživači sa Univerziteta Binghamton otkrili su da su kipovi moaija na Uskršnjem otoku izgrađeni blizu izvora slatke vode.

Park je rekao da je "nedostatak volontera" spriječio dužnosnike da stave požar pod kontrolu. Ukupna šteta na mjestu još nije procijenjena, piše Guardian.