Narušena logistika
73

Požar koji je izbio na Krimu je dio ukrajinske pripreme za veliku kontraofanzivu

I. M.
Screenshot
Screenshot
Predstavnica pres službe Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk je izjavila da je napad na skladište nafte u Sevastopolju koji je anektirala Rusija dio je priprema ukrajinske vojske za kontraofanzivu.
Gumenyuk je poručila da činjenica da je narušena logistika neprijatelja jedan je od elemenata pripreme za moćna aktivna dejstva odbrambenih snaga o čemu govore već duže vrijeme te da je to dio pripreme za veliku ofanzivu punog razmjera koju svi očekuju.
Prema njenim riječima, nakon požara u skladištu nafte, ruska vojska ima "visok stepen anksioznosti" i navodno "pokušavaju da evakuišu svoje porodice i, ako je moguće, sami napuste Krim".

U noći 29. aprila dogodio se požar na skladištu nafte u Sevastopolju u mikrookrugu zaljeva Kazačja. Guverner grada koji je pripojen Rusiji Mihail Razvožajev rekao je da se to dogodilo zbog udara dronom.

Usljed incidenta niko nije povrijeđen. Prema ukrajinskim obavještajnim službama, vatra je uništila više od deset tenkova sa naftnim derivatima, koji su bili namijenjeni Crnomorskoj floti Ruske Federacije.