Svijet
0

Požar došao do Atine

FENA
Veliki šumski požar došao je do sjevernog predgrađa Atine: gore kuće, nestalo je struje, a iz psihijatrijske bolnice evakuirano je 130 bolesnika.

Agencije javljaju da je požar počeo na padinama gore Pentelija, a snažan ga je vjetar brzo doveo do bogatih predgrađa glavnoga grčkog grada: Politije, Melissije, Nee Penteli i Vrilissije.

Televizijske snimke pokazale su golem plamen kraj stambenih zgrada i stanovnike kako u panici gase. Reutersovi novinari javili su kako gore kuće, auti i vatrogasna kola, a dijelovi glavnoga grada nemaju struje.

Požar je počeo oko 9.30 po srednjoevropskom vremenu, spustio se niz goru Penteli, 20 kilometara sjeverno od Atine i prekrio grad debelim tamnim oblakom. Sunce se nije vidjelo, a u zraku se osjećao miris spaljenog drveća.

"Požar je zahvatio kuće, uglavnom u četvrti Nei Penteli", kazao je glasnogovornik vatrogasne brigade Evangelos Falaras. "Uglavnom se borimo na tlu jer avioni i helikopteri ne mogu raditi zbog vjetra i gustog dima", dodao je.

Prema njegovim riječima, požar gasi 40 vozila, šest aviona i šest helikoptera, te stotine vatrogasaca, dobrovoljaca i stanovnika.

Policija je saopćila da je za svaki slučaj evakuirala jednu privatnu bolnicu. "Oko 130 pacijenata i 30 liječnika i ostalog medicinskog osoblja odvezeno je policijskim vozilima iz klinike Lyrakos u ostale bolnice", rekao je predstavnik policije.

"Požarni front je dugačak četiri kilometra i tamo već sat i po nema struje", dodao je.

Lokalno stanovništvo, prenosi Hina, tuži se na sporu reakciju vatrogasaca. Za grčku televiziju ljudi su rekli kako je nekoliko obiteljskih kuća izgorjelo, a još nema znaka da je požar obuzdan.

"Nema struje, nema vode, nema nam pomoći. Naše su kuće osuđene na propast", rekao je jedan stanovnik Pentelija u suzama.