Svijet
0

Powell, Juščenko i Bono kandidati za Nobelovu nagradu za mir

NINA
Nobelov institut u Oslu objavio je danas da će ove godine za Nobelovu nagradu za mir biti najmanje 166 kandidata - ličnosti i organizacija, među kojima su bivši američki državni sekretar Colin Powell, predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko, pjevač Bono i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAAE).

Konačni broj kandidata za ovu nagradu nije poznat, iako je krajnji rok za kandidiranje bio 1. februara, ali prijave još stižu budući da pošte raznih zemalja nisu jednako brze, izvijestila je agencija AFP.

Osim toga, svaki od pet članova Nobelova odbora ima pravo predložiti svog kandidata na prvoj sjednici koja će se održati 22. februara. Za sada je stiglo 137 individualnih kandidatura i 29 kandidatura organizacija. Prošle godine bilo je 194 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, što je rekord do sada.

Odbor ne objavljuje imena kandidata, ali predlagači imaju pravo otkriti imena onih koje su kandidirali, pa se zna da je među ovogodišnjim kandidatima Powell, Juščenko, zatim predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili, kao i pjevač irske grupe U2 Bono.

Među kandidatima je ponovo papa Ivan Pavao II., i bivši češki predsjednik Vaclav Havel, kao i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAAE), zbog njezinih aktivnosti u Iranu i Sjevernoj Koreji.

Kandidat je i humanitarna organizacija Oxfam i japansko udruženje Hidankyo koje okuplja preživjele atomskih eksplozija u Hirošimi i Nagasakiju. Ove godine će se obilježiti 60. godišnjica od bombardiranja tih dvaju gradova atomskim bombama.

Nobelov odbor obično odlučuje o dobitniku nagrade u septembru, a njegovo ime ili imena (može biti najviše tri dobitnika nagrade) objavljuje polovinom okrobra.

Nagrada se tradicionalno uručuje u Oslu 10. decembra, na dan kada se rodio osnivač nagrade Alfred Nobel.