{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Powell će biti najviši predsjednički savjetnik

F
FENA
20.10.2008. u 19:19
0
4
Powell će biti najviši predsjednički savjetnik
0
Powell će biti najviši predsjednički savjetnik
Foto: AFP
Colin Powell imat će ulogu najvišeg predsjedničkog savjetnika u administraciji, izjavio je u ponedjeljak demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama u izjavi TV mreži NBC.
"On će imati ulogu jednog od mojih savjetnika", rekao je Obama za NBC-jevu emisiju "Today", dan nakon što mu je Powell izrazio podršku, kao najutjecajniji republikanac koji je to do sada učinio.

Umirovljeni general Colin Powell, državni tajnik u prvoj
administraciji predsjednika Georgea W. Busha 2001.-2005., a prije toga zapovjednik američkog Združenog stožera, u nedjelju je podržao Obamu kao "transformacijsku figuru" u američkoj povijesti, koja je, po njegovim riječima, "uzbudila Ameriku i svijet".

Powell je istodobnu oštro kritizirao negativnu kampanju koju protiv Obame vode njegova Republikanska stranka i predsjednički kandidat John McCain. Također je kritizirao i McCainovu nepostojanost u odnosu prema privrednoj krizi, te izbor Sarah Palin za potpredsjedničkog kandidata, za koju je ocijenio da nije spremna postati predsjednicom SAD-a.

Kao predsjednički savjetnik u vanjskopolitičkim ili vojnim pitanjima Powell bi ojačao vjerodostojnost Obame u područjima gdje mu nedostaje iskustva, u odnosu na senatora McCaina, odlikovanog ratnog veterana s dugogodišnjim angažmanom u vanjskopolitčkim aktivnostima Senata i njegovu Odboru za oružane snage.

Powell je u nedjelju kazao kako ne traži mjesto u mogućoj Obaminoj administraciji, ali bi razmotrio moguće ponude.

U izjavi za NBC, Obama je rekao kako mu Powell nije najavio da će prijeći stranačke crte i podržati njega kao demokratskog kandidata.

Naglasio je kako bi rado vidio Powella u kampanji, iako je on kazao kako ne namjerava u njoj sudjelovati.

"Neću vam lagati, volio bih ga imati uz sebe na bilo kojoj stanici. Očito, ako se on želi pojaviti, ima otvorenu pozivnicu", rekao je Obama.

John McCain je izjavio kako nije iznenađen Powellovom podrškom Obami, ističući da ga i dalje poštuje kao dugogodišnjeg prijatelja.

McCain je istodobno istaknuo da je on dobio podršku četvorice bivših američkih državnih tajnika: Henrya Kissingera, Jamesa Bakera, Lawrencea Eagleburgera i Alexandera Haiga, te brojnih umirovljenih generala, admirala i drugih najviših vojnih časnika.

Konzervativni mediji poput TV Fox Newsa, Powellovu su podršku Obami pripisali i rasnim razlozima, budući da je Powell također afroameričkog podrijetla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: