Slučaj Lockerbie
0

Povučena druga žalba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bivši libijski agent osuđen zbog ubistva 270 osoba u slučaju Lockerbie iz 1988. godine povukao je drugu žalbu koju je podnio protiv svoje presude, izjavio je u petak njegov advokat.

Advokat Abdela Baseta al Megrahija (57), koji umire od raka prostate, je izjavio da se zdravstveno stanje njegovog klijenta toliko pogoršalo u nekoliko posljednjih sedmica da se obratio visokom sudu da odustane od žalbe koju je podnio protiv njegove presude.

Osuđeni libijski agent je u drugoj žalbi tražio da se razmotri njegov zahtjev da bude vraćen u domovinu u skladu sa sporazumom o transferu zatvorenika koje su sklopile Velika Britanija i Libija. Sud u Edinburgu će o tome odlučivati sljedećeg utorka, javio je Reuters.

Megrahi je u julu uputio odvojenu molbu škotskim vlastima da bude oslobođen zato što je teško obolio.

BBC saznaje da će Libijac koji je osuđen za podmetanje bombe u avion kompanije Pan Ameriken koji je 1988. godine eksplodirao iznad škotskog gradića Lockerbie, najverovatnije iduće nedjelje, iz humanitarnih razloga, biti pušten iz zatvora.

Abdel Baset al Megrahi, koji boluje od neizlječivog raka prostate, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog podmetanja eksploziva u američki putnički avion. Al Megrahi kaznu izdržava u jednom škotskom zatvoru i od samog početka je tvrdio da je nevin.

U eksploziji aviona čiji su dijelovi pali na Lockerbie poginulo je svih 259 putnika i članova posade aviona kao i jedanaest osoba na zemlji.

Vjeruje se da su tokom ove nedjelje o puštanju Megrahija na slobodu razgovarali britanski i libijski zvaničnici. Škotska vlada još treba i formalno da naloži puštanje Abdel Baseta al Megrahija iz zatvora ali će to, prema svim očekivanjima, biti učinjeno u roku od nekoliko dana.

U toku su i pripreme za njegov povratak u Libiju.

Na brzinu donošenja odluke o Megrahijevom oslobađanju je, kako se vjeruje, uticala i saglasnost svih strana da bi on trebalo da se vrati na libijsko tlo na vrijeme za početak najvećeg muslimanskog praznika ramazana.

Rođaci nekih od američkih žrtava obaranja Pan-Ameriken aviona ljutito su reagovali na najavu da bi Megrahi uskoro mogao da se nađe na slobodi.