Diplomatsko rješenje
69

Povučen zahtjev za zatvaranje Al Jazeere

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Saudijska Arabija i još tri države koje su nametnule političku i ekonomsku blokadu Kataru povući će zahtjev da se zatvori Medijska mreža Al Jazeera, rekla je ministrica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli su blokadu 5. juna.

Četvorka je zatim izdala zahtjev od 13 tačaka među kojima su zatvaranje Al Jazeere, prekid veza sa Muslimanskom braćom i drugim organizacijama, ograničavanje veza s Iranom i izbacivanje turskih vojnika čija je baza u Kataru.

Noura al-Kaabi, ministrica za poslove Saveznog nacionalnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla je u intervjuu za The Times da Emirati traže „temeljne izmjene i restrukturiranje“, a ne zatvaranje Al Jazeere.

"Zaposleni mogu zadržati radna mjesta i Katar i dalje može finansirati televizijski kanal, ali ne onaj koji služi kao platforma ekstremistima i gdje je kanal na engleskom jeziku štit mnogo radikalnijeg, arapskog kanala", rekla je Kaabi za The Times.

Diplomatsko rješenje

Dodala je da je grupa država na čelu sa Saudijskom Arabijom spremna pregovarati s Katarom.

"Treba nam diplomatsko rješenje. Ne tražimo eskalaciju".

Četiri države ranije su navele da o listi zahtjeva "nema pregovora":

U odgovoru na navode ministrice UAE-a, Al Jazeera odbacuje miješanje u njen rad.

"Medijska mreža Al Jazeera odbacuje vanjsku intervenciju po pitanju njene organizacione strukture ili novinarske misije te ističe svoju nezavisnost i profesionalni urednički pristup", navodi se u saopćenju Mreže.

"Al Jazeera se nastavlja zalagati za pravo novinara i medijskih organizacija u svijetu da se bave novinarstvom bez prijetnji ili zastrašivanja. Jedan od temelja slobodnih medija je osiguravanje njihove mogućnosti da djeluju nezavisno, bez miješanja ili cenzure koju nameću vlade ili druge strane. U proteklih 20 godina, Al Jazeera je dokazala svoju uredničku nezavisnost i odbila je da se povinuje bilo čijim pritiscima, što je odraz naše posvećenosti univerzalnim vrijednostima novinarstva. Jasno je da su nedavni pokušaji vlada u regiji i drugdje da se uguši nezavisnost medija dočekani osudama svih međunarodnih medijskih organizacija, s hitnim zahtjevom za okončanje miješanja, zastrašivanja i prijetnji".

"Neprihvatljiv" zahtjev

Zaštitnici slobode medija i ljudskih prava, novinari i korisnici društvenih mreža širom svijeta osudili su zahtjev grupe na čelu sa Saudijskom Arabijom da se zatvore Al Jazeera i druge medijske organizacije u Kataru, nazvavši ga "neprihvatljivim".

"Jako smo zabrinuti zbog posljedica takvih zahtjeva, ako oni ikad budu provedeni“, rekla je prošlog mjeseca Alexandra El Khazen, šefica odjela za Bliski istok i sjevernu Afriku pri organizaciji Reporteri bez granica.

Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica odjela za Bliski istok i sjevernu Afriku pri Human Rights Watchu, kazala je da je zahtjev grupe na čelu sa Saudijskom Arabijom "apsurdan".

"Ovo je samo pokušaj širenja kukavičke cenzure koju su nametnuli svojim građanima, ali to neće uspjeti", rekla je Whitson.

Britanski Guardian, u autorskom tekstu objavljenom prošlog mjeseca, naveo je da je zahtjev "pogrešan, besmislen" te da mu se mora pružiti otpor.

Brojne medijske organizacije također su izrazile zabrinutost zbog suzbijanja medijskih sloboda u Zaljevu.