Konačno
0

Povučen i posljednji izraelski vojnik iz Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je povukao i posljednjeg vojnika iz pojasa Gaze prije zore u srijedu, saopćila je vojska, i nastavio je s diplomatskim naporima na zaustavljanju dotoka oružja na teritoriju pod vladavinom Hamasa.

Vrijeme povlačenja odražava izraelske nade da ublaži krizu u Gazi prije nego što predsjednik Barack Obama uđe u Bijelu kuću. Vojska je saopćila da trupe ostaju na izraelskoj strani granice spremne da poduzmu akciju u slučaju obnove vatre militanata, javio je AP.

Izrael je poslao na hiljade vojnika na palestinsku teritoriju u ovom mjesecu u okviru razorne ofanzive koja je imala za cilj trajno zaustaviti raketnu vatru na sve više Izraelaca i prekinuti krijumčarenje oružja u Gazu.

Oko 1.300 Palestinaca je ubijeno, od kojih više od polovine civila, javili su zdravstveni zvaničnici Gaze i UN-a, što je broj koji je izazvao međunarodno zgražanje. U Izraelu je rat, ipak, bio popularan jer se smatrao kao legitimni odgovor militantima koji sada imaju osminu izraelskog stanovništva na dohvatu svojih raketa.

Obje strane proglasile su primirje, koje je stupilo na snagu u nedjelju, iako je i dalje krhko.

Borbe su završene prije nego što je Izrael ostvario svoje ciljeve iako su svjetski lideri obećali pomoći u njegovim naporima da odvrati militante od obnove njihovim ratom osiromašenih arsenala naoružanja.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u srijedu je otputovala u Bruxelles u nadi da će postići sporazum koji obavezuje Evropsku uniju da doprinese s brodovima, snagama i tehnologijom u antikrijumčarskim operacijama, saopćili su zvaničnici.

Prošle su sedmice SAD potpisale antikrijumčarski sporazum s Izraelom koji poziva na širenje obavještajne saradnje dvije zemlje i ostalih američkih saveznika na Bliskom istoku i Evropi.

SAD su obećale snabdjeti Izrael opremom za detekciju i nadziranje, kao i logističku pomoć Izraelu, Egiptu i ostalim zemljama u regiji. Oprema i obuka će biti korišteni za nadzor kopnenih i morskih granica pojasa Gaze.

Dokument također poziva SAD da proširi saradnju sa svojim NATO partnerima, posebno na Crvenom moru, Mediteranu, Adenskom zalivu, Indijskom okeanu i istočnoj Africi.

Na ceremoniji potpisivanja u Washingtonu, Livni je opisala sporazum kao "vitalni element prekida neprijateljstava" u nemirnoj regiji. Kratko nakon toga, ona je izjavila kako se nada da će evropske zemlje, prije svih Britanija, Francuska i Njemačka, sklopiti slične sporazume s Izraelom.

Iako ga je potpisala Bushova administracija svog posljednjeg radnog dana, sporazum je obavezujući i za Obaminu administraciju.