Sukobi katolika i protestanata
0

Povrijeđeno šest policajaca u neredima u Belfastu

SRNA
Foto: Sky News
Foto: Sky News
Šest policajaca je povrijeđeno u neredima u Belfastu u kojima su upotrijebljeni vodeni topovi i gumeni meci kako bi se razbili sukobi katolika i protestanata.

Sukobi su izbili nakon što je velika godišnja parada lojalista reda "Orange", kojom se obilježava početak Bitke na Somi u Prvom svjetskom ratu, prošla bez incidenata pod jakim mjerama obezbjeđenja.

Policija je saopštila da je pet pripadnika snaga bezbjednosti zadobilo lakše povrede od predmeta kojim ih je gađala omladina. Veliki broj policijskih vozila je oštećen, a sedam lica je uhapšeno zbog nereda.

Jake snage policije razdvajale su sinoć sukobljene grupe tokom parade, ali je portparol policije rekao danas da su "značajni neredi" izbili na tački dodira male katoličke enklave i veće protestantske oblasti.

Parade u Sjevernoj Irskoj obično se organizuju povodom nekih istorijskih događaja, posebno značajnih britanskih pobjeda, i smatraju se izrazom kulturnog identiteta. Mnogi katolici ih vide kao provokaciju.

Tri decenije sukoba između protestanata lojalista koji žele da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva i republikanaca, većinom katolika, koji žele da bude u sastavu Irske, podijelile su provinciju tokom perioda poznatog pod nazivom "Nevolje".

Mirovni sporazum iz 1998. godine otvorio je put za formiranje zajedničke vlade lojalista i republikanaca.
Nasilje je opalo vremenom, ali male naoružane disidentske grupe još uvijek su aktivne u provinciji.