Neredi u Grčkoj
0

Povrijeđen rektor Atinskog univerziteta

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rektor Atinskog univerziteta Hristos Kitas zadobio je lakše povrede u neredima organizovanim povodom godišnjice smrti 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, kojeg je na današnji dan prošle godine ubila policija.

Kitas je povrijeđen kada su demonstranti pokušali da "okupiraju" rektorat, javljaju grčki mediji.

Anarhisti su upali u zgradu Atinskog univerziteta, skinuli grčku zastavu i na njeno mjesto postavili crno platno.Sukobi između demonstranata i policije se nastavljaju, a organi reda do sada su priveli 60 osoba. 

Prema informacijama lokalnih vlasti, najmanje pet lica je povrijeđeno.

Centar Atine je zatvoren, a demonstranti napadaju pripadnike policije kamenicama i molotovljevim koktelima. Policija uzvraća upotrebom suzavca.

U Atini je raspoređeno oko 6 000 policajaca, a policija tvrdi da je pred godišnjicu ubistva u Grčku doputovalo oko 150 anarhista iz Italije, Francuske i drugih evropskih zemalja.

Sukoba  između demontranata i policije bilo je i u Solunu. Grupa mladih bacala je molotovljeve koktele na pripadnike organa reda.
Grigoropulosa je 6. decembra 2008. godine ubio pripadnik policije, što je dovelo do protesta najvećih u poslednjoj deceniji u Grčkoj.

Porodica Grigoropulos danas je posjetila grob sina u atinskom predgrađu Paleo Faliro. Opjelu je prisustvovala i grčki ministar prosvjete Ana Diamandopulu. 

Policajac, koji je pucao na Grigoropulosa je u pritvoru gdje čeka suđenje, koje treba da počne 20. januara 2010. godine.