Bizarna taktika
0

Povratak u srednji vijek: Izraelski vojnici koriste katapult za izazivanje požara u Libanu

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju izraelske vojnike kako koriste "trebušet", srednjovjekovnu opsadnu spravu. Trebušet je specifična vrsta katapulta. Oni su preko zida ispaljivali vatrene kugle kako bi izazvali požare u Libanu.

Kako navode izraelski mediji, libansko granično područje ima gustu vegetaciju, a to predstavlja problem za izraelske snage jer takva vegetacija olakšava Hezbolahu napade i infiltraciju u granično područje.

Na početku sukoba rezervisti izraelske vojske pokušali su Molotovljevim koktelima zapaliti grmlje, Libanski izvori također su izvijestili o korištenju fosfornih bombi koje izazivaju požare i zapaljivih dronova.

Kako bi riješili problem bez oslanjanja na dragocjeno artiljeriju rezervni vojnici odlučili su sastaviti trebušet, napravu koja baca kamenje i zapaljene predmete na udaljenosti od nekoliko stotina metara. Ovo drevno oružje korišteno je u Evropi sve do 15. stoljeća.

Prema enciklopediji Britannici Trebušet je nastao u Kini između 5. i 3. stoljeća prije Krista. Do 6. stoljeća nove ere izum se proširio Euroazijom i stigao do područja Sredozemlja.

Opsadni stroj bio je ključan u brojnim vojnim osvajanjima, uključujući muslimanske kampanje u 7. stoljeću na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, kao i mongolske invazije u Euroaziji tokom 13. i 14. stoljeća.

Neki naučnici sugeriraju da je opsadna sprava možda odigrala ulogu u napretku teorijske mehanike u srednjem vijeku. Tvrdilo se da je protuuteg na šarkama, čiji je izravni put prema tlu omogućio snažnije lansiranje od nepomične protuutege, možda nadahnuo evropskog matematičara iz 13. stoljeća Jordanusa de Nemora u njegovoj konceptualizaciji položajne gravitacije, ideji da objekt pri okomitom spuštanju obavlja veći rad od predmeta jednake težine na kosoj stazi jednake dužine.