|

Povratak na Šri Lanku deset godina nakon pustoši

Povratak na Šri Lanku deset godina nakon pustoši
0
Klix.ba
26.12.2014. u 08:55
10
komentara
0

dijeljenja
1/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
2/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
3/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
4/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
5/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
6/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
7/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
8/8 Šri Lanka danas (Foto: AFP)
Prije deset godina na obali Šri Lanke stravični cunami odnio je 35.000 života ostavivši iza sebe pustoš. Danas Šri Lanka ide naprijed, zgrade su obnovljene, a ekonomija naprosto cvjeta.
Novinar BBC-a koji je svjedočio katastrofi prije deset godina ponovo se vratio na Šri Lanku, prisjećajući se zvuka koji je u danima katastrofe zatomio potragu za nestalima na ovom području. Bio je to ustaljeni ritmički zvuk koji su proizvodili mještani dok su čistili svoje verande te pokušavali otkloniti kamenje i zemlju koji su prekrili njihove posjede.

No, preživjele Šri Lanke je tada zasjenila smrt 130.000 osoba u Indoneziji, pa su tako globalna pomoć i medijska pozornost bili daleko od ove zemlje.

Potresne priče su se redale jedna za drugom. Preživjeli su tražili hranu i vodu i moglo se čuti kako su troje djece i njihova majka mrtvi u jednoj porodici, u drugoj je nastradalo petro unuka...

Ljudi su besciljno lutali ulicama, a neki su čišćenjem pokušavali umanjiti posljedice katastrofe.

Međutim, deset godina kasnije Šri Lanka je imala brz privredni rast. Južna obala zemlje je puna novih turista, a pomahnitala rekonstrukcija upućuje na to da nema zakonskih ograničenja.

Kako se bliži deseta godišnjica katastrofe, Šri Lanka gleda u budućnost.

No, ono što im se dogodilo, ne zaboravljaju. Zato su tu ostaci kuća koje je zahvatio cunami, koje podsjećaju čovjeka na to koliko može biti mali.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...