L'Aquila
0

Povratak domovima za mjesec dana

FENA
Stanovnici će moći useliti u 75 posto kuća u regiji oko grada L'Aquile, pogođenog 6. aprila snažnim potresom, u roku od mjesec dana, izjavio je u subotu italijanski premijer Silvio Berlusconi, pozivajući se na procjene stručnjaka koji su pregledali područje nakon potresa.
  • U 56 posto kuća i stanova građani se mogu vratiti odmah, a u oko 19 posto će se moći vratiti nakon mjesec dana, rekao je novinarima Berlusconi u sklopu četvrtog posjeta L'Aquili nakon potresa, prenose u nedjelju agencije.

Procijenjeno je da je bez doma u potresu ostalo oko 58.000 stanovnika, a 34.000 ih još uvijek živi pod šatorima. Poginulo je skoro 300 osoba.

Berlusconi je također kazao kako za financiranje radova na obnovi neće biti potrebno izdvajati nove poreze te da nitko od stanovnika brdovitog područja pokrajine Abruzzo zimu neće dočekati u šatoru.

Ukupno 38 građevina koje pripadaju kulturnoj baštini obnovit će se uz pomoć zemalja donatorica po kojima bi, kako je Berlusconi predložio, nakon restauracije mogle dobiti ime.

Obnova zona opustošenih potresom, u kojemu je 6. aprila poginulo blizu 300 osoba, kada je porušeno ili oštećeno više od 10.000 zgrada, koštat će oko 12 milijardi eura, procijenio je italijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.

  • Dvanaest milijadi eura moramo pronaći da obnovimo pokrajinu Abruzze, regiju teško pogođenu potresom, rekao je Maroni, navodi ga u srijedu list "Corriere della Sera".

Sjednica Savjeta ministara održat će se 23. ili 24. aprila u L' Aquilli, epicentru potresa, kako bi deblokirao sredstva potrebna da se pomogne stanovništvu i pokrene obnova, prenose agencije.