Turska
0

Povlačenje političara zbog seks skandala

SRNA
Deniz Bolukbasi
Deniz Bolukbasi
Šest visoko rangiranih zvaničnika turske opozicione stranke Nacionalne akcije podnijeli su danas ostavke nakon što se u javnosti pojavio kompromitujući snimak koji bi mogao da ima dalekosežne posljedice za ovu stranku na izborima 12. juna.

Turski mediji javili su da su članovi Nacionalne akcije prikazani na snimku, koji se pojavio na internetu, kako imaju seksualne odnose u kući koju su oni redovno koristili za vanbračne afere.

Četiri člana stranke zbog sličnog snimka povukli su se početkom mjeseca.

"Povlačim se kako bih moju partiju poštedio dalje štete", rekao je Deniz Bolukbasi, koji se povukao danas. On je dodao da je on žrtva političke zamke.

 Malo poznata grupa "Drugačiji nacionalisti" objavila je video snimke što je izazvalo optužbe Nacionalne akcije da pristalice premijera Recepa Tayyipa Erdogana pokušavaju da potkopaju stranku.

Prema posljednjim istraživanjima, partija ima oko 10 odsto podrške, što je prag za isključivanje manjih partija iz parlamenta. Ako ne uspije da pređe 10 odsto njeni glasovi biće podijeljeni među strankama u parlamentu, što će još više osnažiti Erdoanovu vladajuću partiju.

"Stranka sama mora da se bavi svojim unutrašnjim problemima. Bez obzira koliko je to neetično smatram da objavljivanje ovakvih snimaka nije korektno, gledano sa ljudske perspektive", rekao je turski Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu televiziji NTV.
Nakon snimka na kome se vidi jedan član stranke Nacionalistička akcija kako ima seksualne odnose slijedi poruka njegovoj stranci preko ekrana u kojoj se apeluje "sve čelnike stranke, od glave do pete, da se povuku".

Prošle godine Deniz Baykal , dugogodišnji lider glavne opozicione sekularne partije povukao se nakon što je objavljen video snimak na kome se on pojavljuje sa ljubavnicom.

Baykal je tvrdio da je bio žrtva političke zavjere vlade.