Različite ideje
56

Povlačenje izraelske divizije sa sjevera Gaze dovelo do novog raskola u Netanyahuovoj vladi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajnje desničarski ministar izraelske vlade Itamar Ben-Gvir kritikovao je odluku vojske zemlje da povuče vojnu diviziju iz Gaze, razotkrivajući daljnje podjele među ministrima oko vojne ofanzive u palestinskoj enklavi.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je da raketna vatra lansirana iz Gaze na Izrael u utorak ujutro još jednom dokazuje da je okupacija Pojasa (Gaze) neophodna za ostvarenje borbenih ciljeva.

IDF je u ponedjeljak saopćio da se 36. divizija, koja se sastoji od oklopnih, inžinjerijskih i pješačkih četa, povukla iz Pojasa Gaze nakon 80 dana, što je dosad najznačajniji znak prelaska na novu fazu borbe koju neki izraelski dužnosnici obećavaju.

Sve veći broj lidera osudio je broj smrtnih slučajeva u Gazi, gdje je izraelska smrtonosna vojna ofanziva od 7. oktobra desetkovala dijelove teritorija i ostavila više od 2,2 miiliona ljudi suočenih s glađu, smrtonosnom bolešću i prisilnim raseljavanjem.

Izraelski napadi u Gazi ubili su najmanje 24.100 Palestinaca i ozlijedili još 60.834, prema Ministarstvu zdravstva.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u ponedjeljak da će intenzivna manevarska faza izraelske vojne ofanzive u sjevernoj i južnoj Gazi uskoro završiti.

Izraelska vojska radi na "uklanjanju džepova otpora" u sjevernoj Gazi, rekao je Gallant, tvrdeći: "To ćemo postići putem racija, zračnih napada, specijalnih operacija i dodatnih aktivnosti."

Nakon napada 7. oktobra, Gallant je rekao da je izvorni plan bio da intenzivna manevarska faza izraelske vojne kampanje u Gazi traje otprilike tri mjeseca. No, upozorio je da izraelska vojska prilagođava svoje operacije u skladu sa stvarnošću na terenu i obavještajnim podacima.

Glasnogovornik IDF-a rekao je CNN-u da se 36. divizija povukla iz Gaze na razdoblje osvježenja i obuke, dodajući da se o budućim pokretima divizije tek treba odlučiti.

"Na kraju razdoblja, a prema procjeni situacije, odlučit će se o nastavku operativnog djelovanja snaga divizije prema operativnim potrebama", dodao je glasnogovornik.

Povlačenje znači da su sada u Gazi ostale tri borbene divizije IDF-a, uz specijalne snage, prema glasnogovorniku.

Jedinice koje su još uvijek na terenu u Gazi uključuju 98. diviziju, koja djeluje u centralnoj Gazi i najveća je divizija ikada stvorena u historiji IDF-a. IDF ne komentira broj svojih vojnika u Gazi, ali svaka divizija sastoji se od više brigada od kojih svaka može uključivati hiljade vojnika.

Komentari Ben Gvira naglašavaju napetosti koje postoje unutar izraelske vlade i šireg odbrambenog i sigurnosnog sistema oko toga koliku bi prisutnost Izrael trebao zadržati u Gazi nakon rata.

Ranije ovog mjeseca članovi izraelske vlade raspravljali su o planovima za poslijeratnu budućnost Gaze i o tome kako voditi istrage o sigurnosnim propustima oko Hamasovih napada 7. oktobra.

Javna svađa 4. januara uslijedila je nakon onoga što je jedan izvor opisao kao "tučnjavu" na sastanku sigurnosnog kabineta. Krajnje desničarski ministar financija Bezalel Smotrich rekao je da je došlo do "burne rasprave", dok je bivši ministar odbrane Benny Gantz rekao da je pokrenut "politički motiviran napad".

Razdor u sigurnosnom kabinetu bio je oko toga kako voditi istrage o napadu na Izrael 7. oktobrauključujući neuspjeh izraelske vojske da ga predvidi, kao i kako pristupiti ratu od sada pa nadalje.

Ako vlada padne, Izrael bi se vjerovatno suočio s novim izborima za koje se očekuje da će Netanyahu izgubiti.

U međuvremenu, neki krajnje desničarski političari zalažu se za potpunu ponovnu okupaciju, zajedno s mogućim povratkom jevrejskih naselja, u Pojasu Gaze. Premijer Benjamin Netanyahu, koji je pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da osigura istaknutu ulogu za palestinske vlasti, nedavno je rekao da Izrael "nema namjeru trajno okupirati Gazu".

Izraelska vojna kampanja u Gazi prisilno je raselila najmanje 1,93 miliona ljudi, prema Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama. Hiljade obitelji selilo se više puta kako se izraelska ofanziva selila na nova područja.

Regionalni akteri na Bliskom istoku više su puta uspoređivali masovno kretanje Palestinaca u Gazi s "Nakbom", ili katastrofom, arapskim izrazom za protjerivanje njihovih stanovnika tokom osnivanja Izraela 1948. godine.