Svijet
0

Povlačenje iz Afganistana sporije od očekivanog

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povlačenje prvih 800 američkih vojnika iz Afganistana zapoćet će ovog mjeseca, kako je i najavljeno, ali će veće američke borbene jedinice u toj zemlji ostati do duboko u jesen, sve do završetka sezone borbi u toj zemlji, izjavili su američki vojni zvaničnici.

Predsjednik Barack Obama je 22. juna rekao da će do kraja ove godine biti povučeno 10.000 vojnika, a do septembra 2012. još 23.000.

On je time potvrdio svoje ranije obećanje da će povlačenje prvih trupa iz Afganistana započeti u julu, ali je ostavio vojsci da razradi planove.

Svi detalji još nisu razrađeni, rekli su u Pentagonu, ali zasad se samo zna da će prvi koji kreću kući u julu biti pripadnici Prvog eskadrona Nacionalne garde.

Pored toga, jedino što je izvjesno je da će kasnije tokom godine biti povučen bataljon pješadije marinaca.

To znači da će američka vojska veći dio ove godine u Afganistanu imati na raspolaganju praktično sve borbene jedinice, a istovremeno ispuniti obećanje predsjednika Obame.

General David Rodriguez, drugi po rangu američki komandant u Afganistanu, koji je iz Kabula razgovarao s novinarima u Pentagonu, izjavio je da kompletan plan vojnog povlačenja neće biti završen do jeseni.

On je najprije rekao novinarima da će do septembra biti povučen Treći bataljon marinaca. Kasnije, međutim, zvaničnici Pentagona su izjavili da se on nije najpreciznije izrazio, odnosno da će to povlačenje pasti kasnije u jesen.

Taj bataljon ima oko 800 vojnika raspoređenih u pokrajini Helmand, koja je jedan od centara talibanske pobune.

Rodriguez je rekao da plan povlačenja za ovu i narednu godinu može biti izveden bez rizika po vojnu misiju.

Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 100.000 pripadnika američke vojske.

Predviđa se da se do kraja 2014. godine sva odgovornost za sigurnost u zemlji prepusti lokalnim snagama.