{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povlačenje iz Afganistana ne bi bilo opravdano

F
13.7.2009. u 15:53
0
0
Povlačenje iz Afganistana ne bi bilo opravdano
0
Povlačenje iz Afganistana ne bi bilo opravdano
Foto: AFP/File
Na većini naslovnih stranica britanskih dnevnika u ponedjeljak su fotografije najnovijih britanskih žrtava rata u Afganistanu. Štampa, međutim, različito gleda na raspoloženje britanske javnosti u pogledu operacije u toj zemlji.
Razrađujući detalje ankete koju je proveo u saradnji s BBC-em, The Guardian konstatira da rastući broj britanskih žrtava u Afganistanu nije doveo do većeg nezadovoljstva javnosti u pogledu rata.

Ispitivanje provedeno upravo kada je objelodanjeno da je osam vojnika poginulo tokom 24 sata, čime je broj žrtava u Afganistanu premašio broj stradalih u Iraku, pokazuje da javnost u Britaniji podržava i rat protiv talibana i britansko učešće u njemu.

Guardian iz toga zaključuje da javnost nije spremna uskratiti podršku tome ratu u trenutku kada vojnici ginu na prvoj liniji fronta. Rat u Afganistanu je pritom sve prisutniji u medijima, što je dovelo do jačanja podrške britanske javnosti, smatra Guardian.

The Independent, međutim, donosi drugačije tumačenje raspoloženja javnosti. List prenosi da porodice vojnika koji služe u Afganistanu počinju sumnjati u svrhu te misije, dok su sve glasniji oni koji zahtijevaju povlačenje.

Ističući da je debata o svrsi rata i načinu na koji se operacije vode važna i potrebna, Independent ocjenjuje da razloga za povlačenje nema. Naprotiv, iako je misija u Afganistanu dugo bila u sjeni nepromišljene invazije na Irak, njen cilj je i dalje važan.

Afganistanska misija nije neokolonijalna avantura – trupe NATO-a, a time i britanski kontingent u Afganistanu su na poziv demokratski izabrane vlade kako bi zaštitili civile od talibana dok afganistanska vojska ne bude u mogućnosti obavljati taj zadatak.

Afganistanci ne žele povratak talibana i podržavaju NATO. Zbog toga se moramo pripremiti na nove žrtve, sve dok traje borba za demokratsku budućnost Afganistana, zaključuje Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: