Njemačka
0

Povjerljivi podaci građana na ilegalnom tržištu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein podnijele su kaznenu prijavu protiv jedne tvrtke koja je u opticaj pustila CD s bankovnim podacima 17.000 njemačkih građana kojima je nakon toga s bankovnih računa neovlašteno podignut novac, priopćio je Ured za zaštitu prava potrošača u Kielu u utorak.

"Hiljade osjetljivih podataka poput broja tekućih računa je očito završilo u krivim rukama", rekao je glasnogovornik Ureda za zaštitu prava potrošača u Kielu Thomas Hagen. Ovaj ured je od anonimnog pošiljatelja zaprimio CD s podacima 17.000 građana nakon čega je Pokrajinski ured za zaštitu podataka podignuo i prijavu protiv jedne tvrtke u zapadno-njemačkom Viersenu koja je u promet pustila CD s podacima građana.

Zasad je poznato da je kod određenog broja građana čiji se podaci nalaze na CD-u neovlašteno podizan novac s računa. Vlasti isto tako polaze od toga da podaci potječu od Lutrije savezne pokrajine Bavarske (SKL). Predstavnici SKL-a istodobno isključuju svaku mogućnost zloporabe povjerljivih podataka od strane njihove tvrtke.

"Mi isključujemo mogućnost da je netko od djelatnika SKL-a prodao podatke naših mušterija", rekao je direktor SKL-a Dieter Rombach.

Voditelj ureda za zaštitu podataka u Kielu Thilo Weichert izjavio je za dnevnik "Bild" da je to "veliki skandal" s dosad "neviđenim elementima".

"To da se ne tržištu pojave podaci građana zajedno s brojem tekućeg računa nova je praksa i pokazuje novu kriminalnu dimenziju i opasnost koju donosi nedovoljna zaštita podataka građana", reko je Weichert.

"Spiegel Online" izvješćuje o nekoliko slučajeva u kojima je osobama s ilegalnog CD-a neovlašteno podizan novac s računa. Stručnjaci građanima prepuručuju češću i precizniju kontrolu bankovnog prometa kako bi se neovlaštene isplate na vrijeme stornirale, javila je Hina.

Državna TV postaja ARD je prije nekoliko tjedana otkrila lanac krijumčara koji su dolazili do osjetljivih podataka građana preko tvrtki za obradu podataka u Vijetnamu, kod kojih njemački trgovački lanci obrađuju podatke s potrošačkih kartica.