{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD

F
1.3.2007. u 20:45
0
0
Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD
0
Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD
Louise Arbour
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour osudila je najnovije poteze američkih zakonodavnih i pravosudnih tijela koji su, po njezinim riječima, ostavili stotine pritvorenih bez prava da pred sudom osporavaju odluku o njihovu držanju u zatvoru bez suđenja i presude, izvješćuje u četvrtak ABC News.
Arbour je kritizirala donošenje Zakona o vojnim komisijama u Kongresu, potkraj prošle godine, i odluku saveznog suda u februaru prema kojoj zatočenici u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu na Kubi, ne mogu pred američkim sudovima osporavati utemeljenost odluka o njihovu zatvaranju na neodređeno vrijeme.

Govoreći u srijedu u New Yorku, Arbour je pozvala američko pravosuđe da bude "na visini svog starog ugleda kao čuvara temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda i pruži zaštitu svima koji su pod vlašću, kontrolom a time i pod jurisdikcijom SAD-a".

Vrhovni sud SAD-a ranije je u dva navrata donio odluke kojima se zatočenicima u Guantanamu omogućuje puni pristup američkim sudovima. No s donošenjem zakona o vojnim komisijama saveznim sudovima je djelomice uskraćena mogućnost preispitivanja odluka vojnih komisija, koje bi trebale suditi tim zatočenicima.

"Jako sam zabrinuta da ćemo i dalje gledati zatočenja bez suđenja, i s nedovoljno sudskog nadzora. Ti ljudi nemaju vjerodostojnog mehanizma da provjere valjanost... sumnji i optužbi. Sudska odluka pravno je korak natrag", kazala je Arbour na konferenciji za novinare.

SAD u Gauantanamu drži oko 400 zatočenika osumnjičenih da su pripadnici Al Qaide i islamski teroristi i militanti, neke od njih i dulje od pet godina. Njih se tretira kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma i prema tumačenju pravnih stručnjaka američke administracije oni nemaju prava ratnih zarobljenika iz konvencionalnih ratova, prema Ženevskim konvencijama.

Dio zatočenika je preko usluga "pro bono" odvjetnika pokušao osporiti osnovanost njihova držanja u pritvoru bez izvođenja pred sud, no savezni sud u Washigntonu u februaru je presudio kako oni nemaju pravo biti stranke pred američkim sudovima. Očekuje se da će se ta odluka ponovo osporavati pred Vrhovnim sudom SAD.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: