{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD

F
1.3.2007. u 20:45
0
0
Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD
0
Povjerenica UN-a za ljudska prava kritizira SAD
Louise Arbour
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour osudila je najnovije poteze američkih zakonodavnih i pravosudnih tijela koji su, po njezinim riječima, ostavili stotine pritvorenih bez prava da pred sudom osporavaju odluku o njihovu držanju u zatvoru bez suđenja i presude, izvješćuje u četvrtak ABC News.
Arbour je kritizirala donošenje Zakona o vojnim komisijama u Kongresu, potkraj prošle godine, i odluku saveznog suda u februaru prema kojoj zatočenici u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu na Kubi, ne mogu pred američkim sudovima osporavati utemeljenost odluka o njihovu zatvaranju na neodređeno vrijeme.

Govoreći u srijedu u New Yorku, Arbour je pozvala američko pravosuđe da bude "na visini svog starog ugleda kao čuvara temeljnih ljudskih prava i građanskih sloboda i pruži zaštitu svima koji su pod vlašću, kontrolom a time i pod jurisdikcijom SAD-a".

Vrhovni sud SAD-a ranije je u dva navrata donio odluke kojima se zatočenicima u Guantanamu omogućuje puni pristup američkim sudovima. No s donošenjem zakona o vojnim komisijama saveznim sudovima je djelomice uskraćena mogućnost preispitivanja odluka vojnih komisija, koje bi trebale suditi tim zatočenicima.

"Jako sam zabrinuta da ćemo i dalje gledati zatočenja bez suđenja, i s nedovoljno sudskog nadzora. Ti ljudi nemaju vjerodostojnog mehanizma da provjere valjanost... sumnji i optužbi. Sudska odluka pravno je korak natrag", kazala je Arbour na konferenciji za novinare.

SAD u Gauantanamu drži oko 400 zatočenika osumnjičenih da su pripadnici Al Qaide i islamski teroristi i militanti, neke od njih i dulje od pet godina. Njih se tretira kao "neprijateljske borce" u ratu protiv terorizma i prema tumačenju pravnih stručnjaka američke administracije oni nemaju prava ratnih zarobljenika iz konvencionalnih ratova, prema Ženevskim konvencijama.

Dio zatočenika je preko usluga "pro bono" odvjetnika pokušao osporiti osnovanost njihova držanja u pritvoru bez izvođenja pred sud, no savezni sud u Washigntonu u februaru je presudio kako oni nemaju pravo biti stranke pred američkim sudovima. Očekuje se da će se ta odluka ponovo osporavati pred Vrhovnim sudom SAD.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: