Svijet
0

Povijest američkog govora o stanju nacije, "State od the Union"

FENA
Američki Ustav iz 1787. stavlja u zadaću predsjedniku države da "s vremena na vrijeme podnese Kongresu informaciju o Stanju Unije i predloži na razmatranje mjere koje prosudi nužnima i podesnima".

Prvi takav govor pred Kongresom održao je George Washington 8. januara 1790. u Federalnoj dvorani u New Yorku, tadašnjoj prijestolnici. Iz svoje rezidencije u Cherry Streetu, do Federal Halla, prvi predsjednik SAD dovezao se kočijom koju je vukao šesteropreg.

Godine 1801. predsjednik Thomas Jefferson uvodi pisani oblik govora, koji šalje Kongresu, tvrdeći da je usmeni oblik previše kraljevski za novu republiku.

Taj se običaj zadržao idućih 112 godina, a govoru Washingtonova tipa ponovo se vraća predsjednik Woodrow Wilson godine 1913.

Prvi govor o stanju nacije koji je prenosio radio održao je 1923. predsjednik Calvin Collidge, a prvi koji je imao televizijski prijenos 1947. godine Harry Truman.

Idiom "State of the Union" uvodi 1935. predsjednik Franklin Roosevelt, što je od tada službeni naziv godišnjeg govora o stanju nacije predsjednika SAD-a.