Kina
0

Povećava se broj žrtava poplava

FENA
Broj žrtava najtežih poplava u posljednjoj deceniji u Kini porastao je na 1.072, a 619 osoba se vodi kao nestalo, dok se pričinjena materijalna šteta procjenjuje na desetine miliona dolara u 28 pokrajina i regija.

Obilne kiše ometaju napore radnika na popravci rezervoara i postavljanju vreća s pjeskom duž obala rijeka, dok na hiljade radnika ubrzano radi na popravci 51 malih akumulacija koja su pretrpjela oštećenja duž obale rijeke Songhua, pošto su poplave zbog obilnih monsunskih kiša pogodile sjeveroistočnu provinciju Jilin.

Voda je prekrila glavne putne pravce, pošto je u nekim dijelovima nivo rijeke Songhua dva puta viši nego što je uobičajeno, prenosi AP.

Kineski premijer Ven Jiabao posjetit će ove sedmice pogođeni grad Tongua u okrugu Yongchi u pokrajini Jilin kako bi postakao lokalne zvaničnike da pojačaju napore i poprave oštećeni rezervoar i angažuju se u sprječavanju daljih posljedica poplava.

"Iako nivo vode u akumulacijama "Tri klisure" nastavlja da opada, zemlja je i dalje u kritičnom periodu zbog prevencije poplava i potrebni su nam bolji meteorolozi i ranije najave upozorenja", rekao je zamjenik direktora nadležne državne uprave Shu Chingpeng.

Rekordni nivo vode u akumulacijama prošle sedmice stavio je na probu kapacitete gigantske hidrocentrale "Tri klisure" na najdužoj azijskoj rijeci Yangze, pošto obilne kiše padaju širom Kine i uzrokuju velike poplave.

U ovogodišnjim poplavama širom Kine uništeno je 875.000 domova, 9,61 miliona stanovnika je evakuisano, a uništeno je i oko 8,76 miliona hektara usjeva.