Svijet
3

Povećava li se broj avionskih nesreća ili nam se samo čini?

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
U jučerašnjoj avionskoj nesreći u Francuskoj prilikom pada aviona Airbus A320 kompanije Germanwings poginulo je 150 osoba. U manje od godinu dana ovo je peta avionska nesreća u kojoj je poginulo najmanje 100 osoba.

Stoga mnogi postavljaju pitanje da li je, nakon godina u kojima smo svjedočili sve manjem i manjem broju avionskih nesreća, u proteklih 15 mjeseci došlo do velikog skoka broja avionskih nesreća?

Prema podacima stranice Aviation Safety Network, koja prikuplja podatke o svim avionskim nesrećama u svijetu, 2014. bila je godina s najmanjim brojem nesreća. Ukupno 21 nesreća, uključujući i onu u kojoj je nestao avion kompanije Malaysia Airlines, za koji se vjeruje da se srušio iznad Indijskog okeana, čini 2014. godinom s najmanje avionskih nesreća još od 1946.

Ipak, ovaj broj avionskih nesreća rezultirao je smrću 990 osoba, što je najviše još od 2005. koja je zabilježena kao posljednja godina u kojoj se desilo više od 40 avionskih nesreća.

Šest nesreća u 2015. godini odnijelo je 236 života, što nagovještava da bi ova godina mogla biti fatalnija po broju avionskih nesreća.

I pored ovih podataka, važno je zapamtiti da je rizik od avionskih nesreća relativno mali.

Ukoliko se pogleda statistika nesreća na osnovu broja letova, u proteklih 10 godina samo 0,0001 posto od ukupnog broja letova doživjelo je nesreću koja je rezultirala u prosjeku smrću jednog putnika na svakih 35.549 letova.