|

Povećane prijetnje novinarima na jugoistoku Evrope

Povećane prijetnje novinarima na jugoistoku Evrope
0
F
FENA
28.11.2008. u 21:57
0
komentara
0

dijeljenja
Povećane prijetnje novinarima na jugoistoku Evrope Beč
Organizacija medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je u Beču duboku zabrinutost zbog niza prijetnji upućenih novinarima u regionu.
Novinari u jugoistočnoj Evropi su izloženi maltretiranju i prijeti im i dalje nasilje, ocijenila je SEEMO - organizacija koja je ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI) čije je sjedište također u austrijskom glavnom gradu.

U saopćenju dostavljenom Tanjugu SEEMO iznosi da su u Hrvatskoj prijetnje nedavno primila dva hrvatska novinara, po jedan urednik i fotograf, a da je situacija u toj zemlji kulminirala krajem oktobra ubistvom Ive Pukanića, novinara i vlasnika "Nacionala" i njegovog direktora za marketing Nike Franjića.

SEEMO piše i o pretnjama novinarima u Srbiji podvlačeći slučaj Vukašina Obradovića, vlasnika nedeljnika "Novine Vranjske" i njegove porodice, kao i Slavka Savića i Čedomira Savića s RTV Kuršumlija.

Ova organizacija piše i o nekoliko slučajeva odbijanja akreditacija rumunskim novinarima za rad u Moldaviji.

SEEMO podvlači da sve ovo baca sijenku na slobodu izvještavanja u regionu i poziva relevantne vlasti da ozbiljno shvate rizik koji ovi incidenti predstavljaju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.