SEEMO
0

Povećane prijetnje novinarima na jugoistoku Evrope

FENA
Beč
Beč
Organizacija medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je u Beču duboku zabrinutost zbog niza prijetnji upućenih novinarima u regionu.

Novinari u jugoistočnoj Evropi su izloženi maltretiranju i prijeti im i dalje nasilje, ocijenila je SEEMO - organizacija koja je ogranak Međunarodnog instituta za štampu (IPI) čije je sjedište također u austrijskom glavnom gradu.

U saopćenju dostavljenom Tanjugu SEEMO iznosi da su u Hrvatskoj prijetnje nedavno primila dva hrvatska novinara, po jedan urednik i fotograf, a da je situacija u toj zemlji kulminirala krajem oktobra ubistvom Ive Pukanića, novinara i vlasnika "Nacionala" i njegovog direktora za marketing Nike Franjića.

SEEMO piše i o pretnjama novinarima u Srbiji podvlačeći slučaj Vukašina Obradovića, vlasnika nedeljnika "Novine Vranjske" i njegove porodice, kao i Slavka Savića i Čedomira Savića s RTV Kuršumlija.

Ova organizacija piše i o nekoliko slučajeva odbijanja akreditacija rumunskim novinarima za rad u Moldaviji.

SEEMO podvlači da sve ovo baca sijenku na slobodu izvještavanja u regionu i poziva relevantne vlasti da ozbiljno shvate rizik koji ovi incidenti predstavljaju.