Ocijenjene kao rasističke
24

Povećane napetosti između Tunisa i afričkih zemalja nakon izjave predsjednika o migracijama

F. H.
Migranti iz Obale Slonovače ispred ambasade u Tunisu spremni za povratak (Foto: EPA-EFE)
Migranti iz Obale Slonovače ispred ambasade u Tunisu spremni za povratak (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko podsaharskih zemalja, uključujući Obalu Slonovače , Mali, Gvineju i Gabon, pomažu svojim građanima da se vrate iz Tunisa nakon kontroverznih primjedbi predsjednika zemlje prošlog mjeseca u vezi s ilegalnom imigracijom u sjevernoafričku zemlju.

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost Tunisa 21. februara, predsjednik Kais Saied opisao je navodne ilegalne prelaske granice iz podsaharske Afrike u zemlju kao "zločinački poduhvat osmišljen početkom ovog stoljeća kako bi se promijenio demografski sastav Tunisa".

Saied je rekao da kontinuirana ilegalna imigracija ima za cilj pretvoriti Tunis u "samo afričku zemlju koja ne pripada arapskom i muslimanskom svijetu", dodajući da su oni koji stoje iza ove šeme uključeni u trgovinu ljudima.

Mali je također najavio dobrovoljnu repatrijaciju svojih državljana iz Tunisa, prema izvještaju državnih novina L'Essour u četvrtak. U međuvremenu, Gvineja je na Twitteru objavila slike vođe hunte pukovnika Mamadyja Doumbouye kako dočekuje Gvinejce koji se vraćaju na aerodromu u Conakryju u subotu i prošlu srijedu.

Ambasada Gabona u Tunisu saopćilo je da se mnogi migranti iz podsaharskih zemalja više ne osjećaju sigurnima u Tunisu i ponudilo je povratak svojih državljana, koji se do nedjelje moraju prijaviti za dobrovoljnu repatrijaciju.

U drugom govoru 23. februaru, Saied je ustvrdio da u Tunisu nema rasne diskriminacije i rekao da su "naša afrička braća koja legalno borave u Tunisu" dobrodošla u tu zemlju.

Tuniške vlasti uhapsile su u petak 58 afričkih migranata nakon što su navodno prešli granicu i ilegalno boravili u zemlji, saopćila je državna novinska agencija TAP.