Evropski parlament
0

Povećan proračun, raspravlja se i o povećanju za 2011.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament izglasao je rezoluciju o povećanju svoga proračuna za ovu godinu za 13,4 miliona eura, s obzirom da je stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora dobio veće ovlasti i stoga će morati zaposliti dodatni broj ljudi.

Na plenarnoj sjednici u četvrtak, zastupnici su prihvatili prijedlog rezolucije Odbora za proračun. Ta se rezolucija upućuje Evropskoj komisiji, jedinoj instituciji koja ima ovlasti predlagati reviziju proračuna. Očekuje se da će Komisija ubrzo izraditi prijedlog, koji onda kroz postupak suodlučivanja prihvaćaju Vijeće EU-a i Parlament.

Dodatnih 13,4 miliona eura namijenjeno je za 150 novih radnih mjesta. Polovina od toga broja pojačat će osoblje u tajništvima parlamentarnih odbora, a ostalih 74 bit će na raspolaganju političkim grupama.

U rezoluciji se traži da se osigura još po 1.500 eura po pojedinom zastupniku kako bi svaki od njih mogao zaposliti još po jednog asistenta.

Od početka ovog parlamentarnog saziva svi zastupnici imaju iste plaće, 5.600 eura neto te 17.400 eura mjesečno za asistente. Zastupnici još imaju pravo na 280 eura dnevnica iz kojih trebaju platiti i smještaj.

Istodobno, otvorena je rasprava i o proračunu za sljedeću godinu, javila je u petak Hina.

Početkom sedmice glavni tajnik Odbora za proračun Klaus Welle rekao je da će se sljedeće godine troškovi povećati jer se očekuje dolazak dodatnih 15 zastupnika, uz 3 koja su privremeno u ovom sazivu ostavljena Njemačkoj, te da se u obzir mora uzeti i dolazak parlamentarnih promatrača iz Hrvatske.

Sadašnji saziv Evropskog parlamenta biran je prema pravilima Ugovora iz Nice tako da je izabrano 736 zastupnika, dok Lisabonski ugovor propisuje 751 zastupnika.

Što se tiče promatrača iz Hrvatske, oni dolaze nakon što se potpiše ugovor o pristupanju EU-a. Nakon što on prođe ratifikaciju, promatrači postaju punopravni članovi Parlamenta. Vjerojatno će promatrače izabrati Hrvatski sabor iz redova svojih zastupnika, a nakon što Hrvatska uđe u EU-u trebali bi se raspisati izbori za zastupnike u EP-u.

Welle je objasnio da se proširenjem na jednu novu zemlju članicu broj zaposlenih obično povećavao za 124 osobe.