{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan nadzor nad srpskom ambasadom u Briselu

S
17.10.2010. u 12:16
0
32
Povećan nadzor nad srpskom ambasadom u Briselu
0
Povećan nadzor nad srpskom ambasadom u Briselu
Brisel
Belgijska policija najavila je da će povećati nadzor nad Ambasadom Srbije u Briselu nakon što je nekoliko osoba pokušalo da skine srpsku zastavu sa jarbola ispred zgrade ambasade, izjavio je ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić.
Diklić je rekao da je jučer oko 15.30 nekoliko mlađih osoba, noseći dvije kosovske i više albanskih zastava, uzvikujući parole i zviždeći, pokušalo da skine srpsku zastavu ispred ambasade Republike Srbije u Belgiji.

"Nekolicina njih je preskočila ogradu ambasade Srbije, lupala na vrata i pokušala da skine zastavu sa jarbola ispred zgrade. Na poziv dežurnog osoblja ambasade, briselska policija je brzo odreagovala, a okupljeni demonstranti su se razbježali na sam zvuk policijskih sirena", objasnio je Diklić.

Prema njegovim riječima, među tim osobama su bile i dvije djevojke sa zastavama Kosova, a neki od okupljenih nosili su i tradicionalne albanske bijele kape.

"Nismo mogli policiji da damo detaljnije opise okupljenih, jer su imali šalove i fantomke", rekao je ambasador Srbije, dodavši da snimci koje su zabilježile nadzorne kamere ambasade mogu poslužiti briselskoj policiji u identifikaciji.

Tokom ovog incidenta na ambasadi Srbije u Briselu nije načinjena materijalna šteta niti je bilo povrijeđenih.

Ovaj incident uslijedio je nakon protesta Albanaca u Skoplju, Tirani i Prištini zbog paljenja albanske zastave na fudbalskoj utakmici Italija-Srbija u Đenovi.

Stotinjak Albanaca iz Makedonije protestovalo je jučer ispred ispred ambasade Srbije u Skoplju, tražeći izvinjenje. Tokom protesta, nije bilo incidenata, a organizatori su izjavili da paljenje albanske zastave znači paljenje i zastava EU i NATO-a.

Predsjednik Demokratke partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković zatražio je od Srba u Makedoniji da ne podlegnu provokacijama i ocijenio da to nije način za postizanje političkih ciljeva.

Albanski demonstranti su 12. oktobra spalili srpsku zastavu pred ambasadom Srbije i stanom ambasadora u Tirani, dok je oko 200 studenata Univerziteta u Prištini 14. oktobra protestovalo u centru grada, uzvikujući "Daćemo život za našu zastavu!", "Mi smo jedno!", "Jedan narod, jedna zastava!".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: