Independent
0

Pouka za Evropsku uniju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski Independent u današnjem izdanju upozorava na jedno jednostavno pravilo: možete da tražite šta hoćete od onog koji hoće da uđe u vaš klub, ali samo dok ga niste primili.

Evropska komisija se našla u takvoj situaciji s Rumunijom i Bugarskom koje će sada teško privoljeti da promijene ponašanje pukom suspenzijom finansijske pomoći.

Za ovako stanje stvari kriva je Unija, piše Independent, jer su njeni lideri nesmotreno krenuli u daljnje proširenje ne osvrćući se na raširenu korupciju i kriminal kako u Bugarskoj tako i u Rumuniji.

Jučerašnja odluka Evropske komisija da Bugarskoj uskrati oko 600 miliona eura pomoći neće dati neke dramatične rezultate u kraćem roku, ali Evropska komisija ipak može da izvuče dvije korisne pouke: potrebno je strožije nadgledanje aktivnosti lokalnih agencija koje brinu o raspodjeli pomoći, a potencijalni kandidati za članstvo poput Turske, Hrvatske i Srbije moraju da dokažu da su ispunili postavljene kriterije prije prijema.

Politički imperativ širenja Unije može biti od velikog značaja, ali nikako ne treba izgubiti iz vida prizemna pitanja, naročito kad imaju veze s novcem, zaključuje Independent.