Australija i Japan
0

Potvrđeni prvi slučajevi gripe A

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
U Australiji je potvrđen prvi slučaj gripe A. Od virusa H1N1 oboljela je žena iz države Novog Južnog Walesa, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti države Queenslanda. Žena se razboljela dok je bila u inozemstvu, ali se u međuvremenu oporavila.

Trojica Japanaca oboljela su od gripe A u Kanadi. Riječ je o prvim slučajevima u toj zemlji, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva. Oboljeli su muškarac od oko 40 godina i dvojica tinejdžera. Oni su preko Detroita doputovali iz Kanade u kojoj je jučer od gripe A umrla prva žrtva 30-godišnja žena. U Kanadi su, prema posljednjim podacima, tim virusom zaražene 223 osobe.

Novinska agencija Kyodo objavila je da su od nove vrste gripe oboljeli profesor i studenti koji su bili na školskom putovanju. Oni su zbrinuti u bolnici, a 49 putnika koji su doputovali istim avionom odvedeni su u jedan objekt u blizini tokijske zračne luke Narite.

Globalno širenje virusa zadržalo je zabrinutost od moguće pandemije, iako naučnici kažu da virus nove gripe nije smrtonosniji od sezonske gripe. Od virusa H1N1 do sada je oboljelo više od 3.000 ljudi u 27 zemalja.

Međutim, u Meksiku bi se svakodnevni život u ponedjeljak trebao vratiti u normalu s ponovnim otvaranjem osnovnih škola, pošto se broj smrtnih slučajeva od epidemije gripe A (H1N1) stabilizirao na 45, a posljednji smrtni slučaj zabilježen je 4. maja.

Sa 45 mrtvih i 1.319 oboljelih, tendencija usporavanja širenja gripe se potvrđuje, izjavio je sinoć meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova na konferenciji za novinare.