Kolumbija
0

Potvrđena pogibija 16 rudara

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 16 rudara je poginulo, a više od 70 zarobljeno ispod površine poslije eksplozije u rudniku uglja na sjeverozapadu Kolumbije, saopštili su danas zvaničnici.

Eksplozija se dogodila kasno sinoć u rudniku San Fernando, u gradu Amaga, u provinciji Antikva, saopštila je nacionalna kancelarija za prevenciju katastrofa.

Do sada je izvučeno 16 tijela, a očekuje se da će broj žrtava da poraste.

Zvaničnici su izjavili da je eksplozija izazvana akumulacijom gasa. Nesreća se dogodila u jedan čas iz ponoći po lokalnom vremenu, u toku smjene dvije grupe rudara. 

Rodbina rudara okupila se u rudniku i željno iščekuje vijesti od pripadnika spasilačke ekipe. Zvaničnici su ranije izjavili da su šanse za preživljavanje rudara veoma male.

"Ovo je velika tragedija. Primili smo preliminarni izvještaj o 72 zarobljena rudara, a do sada je pronađeno 16 tijela", izjavio je predsjednik Alvaro Uribe.

Nova akumulacija gasa privremeno je obustavila pokušaje spasilaca da dopru do rudara zarobljenih na dubini od dva kilometra.
Kolumbijski energetski sektor doživio je procvat za vrijeme Uribeovog mandata. On je poslao vojsku u akciju protiv pobunjenika koji su nekada kontrolisali velike dijelove zemlje i napadali naftovode.