Janez Janša
0

Potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana

FENA
Premijer Republike Slovenije Janez Janša u intervjuu slovenskom časopisu "S-info" iznio je ocjene o donedavnom, šestomjesečnom predsjedavanju Evropskom unijom, nakon čega je tu ulogu preuzela Francuska.

"Nakon svega osjećam se veoma dobro, veoma pozitvno jer su čestitke pristizale sa svih strana. Vjerujem da smo učinili sve što je bilo u našoj moći, uzimajući u obzir okolnosti. Svima koji su sarađivali u projektu predsjedavanja mora se čestitati. Šestomjesečno rukovođenje EU težak je zadatak na svim nivoima, ali je dodatni izazov za Sloveniju bila činjenica da smo prvi put preuzeli takav zadatak s relativno suženim administrativnim kapacitetima".

Na pitanje "Da li je slovensko predsjedavanje bilo dobro kao i ostalih, većih i iskusnijih zemalja Evrope i šta je osobno naučio iz tog važnog iskustva" odgovorio je:

"Slovenija je postavila realne, ali veoma ambiciozne ciljeve i ostvarila ih je uspješno. Naše predsjedništvo možda nije bilo tako glamurozno i glasno kao kod većih država, ali smo ipak ostvarili neke suštinske značajne napretke. Na evropskoj, kao i na svjetskoj mapi, Slovenija se dokazala kao kompetentna zemlja s vizijom. Bili smo veoma uspješni u distrubiciji tereta zaštite okoliša, kao i situacije na zapadnom Balkanu. Inicirali amo novi ambiciozni ciklus lisabonske strategije, postavili smo EU na čelo borbe protiv klimatskih promjena, osnažili međukulturni dijalog i osposobili zapadni Balkan da započne s putom ka EU. Nakon gotovo dvije godine komplikacija, ostvarili smo prodor u pregovorima s Rusijom. Da nije bilo neuspjeha u odbijanju Lisabonskog sporazuma u Irskoj, krunisali bismo naš uspjeh ohrabrujućim statistikama broja članica koje su ga ratificirale. Slovenija je stekla značajno iskustvo tokom predsjedavanja, stvorila je savezništva i stekla znanja o svjetskim problemima. Od sada ćemo biti aktivan učesnik i davati prijedloge u svim bitnim međunarodnim debatama".

Premijer Janša je naglasio "da je Predsjedništvo poklonilo veliku pažnju zapadnom Balkanu, mjerama koje bi osnažile konkurentnost EU i klimatskim promjenama, koji su najveći uspjesi na tim poljima, te dodao:

"Tokom slovenskog predsjedanja, potvrđena je evropska perspektiva zapadnog Balkana. Ključna postignuća Predsjedništva su dovršavanje mreže sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa svim zemljama zapadnog Balkana osim Kosova, i započeli smo dijalog o liberalizaciji viza".